krpan in druščina postani član

Naslov teme: gratis blago iz druge države Unije

4657  08.12.2015 - 08:48h / DDV / Avtor: aki / 106 / 2

Od našega dobavitelja smo prejeli gratis material iz Nemčije. Ali je pomembno ali je ta material prejet kot poslovni vzorec? Kakšen dokument od dobavitelja potrebujemo, s katerim lahko dokazujemo, da smo blago prejeli brezplačno in od tega ne obračunamo DDV (Ali je dovolj že dobaviteljevo elektronsko obvestilo?)?

Uredništvo - 08.12.2015 - 09:22

Brezplačne pridobitve blaga so lahko problematične ... kot sami veste, je od brezplačnega dajanja blaga treba obračunati DDV, v kolikor je bila deloma ali v celoti uveljavljena pravica do odbitka DDV. Tako mora DE upoštevati, da je posledično lahko dolžan pridobiti slovenski ID številko za namene DDV in obračunati DDV v Sloveniji ...

 

Poslovni vzorci so dejansko poslovni vzorci. Če proizvajalec avtomobilov podari čokolade, to ni poslovni vzorec! Hkrati morajo biti izpolnjeni še ostali pogoji skladno z a) točko drugega odstavka 7. člena ZDDV-1, da se blago klasificira kot poslovni vzorec.

 

Če ste se udeležili seminarja Dobro Da Vem v letu 2015, so v gradivu nekateri primeri (prav tako, če imate dostop do DDVpoznavalec.si - sledite naslednji povezavi):

http://www.ddvpoznavalec.si/prikaziClanek/17/3392/clanek.html

aki - 08.12.2015 - 11:47

Ali smo dolžni mi namesto dobavitelja obračunati DDV, v primeru, da nam je blago izročil v Sloveniji in se ni registriral v SI za DDV, pa ne gre za poslovne vzorce?

 

Dobavitelj nam brezplačno izroči 1 kos pločevine, ki jo bomo mi porabili v proizvodnji. Ali lahko govorimo o poslovnem vzorcu, če je ta dobavitelj tudi naš reden dobavitelj pločevine?