krpan in druščina postani član

Naslov teme: Smart house - DDV 9,5%

4424  26.11.2015 - 10:58h / DDV / Avtor: pinko / 71 / 2

Pozdravljeni,

zanima nas, če davčni zavezanec za DDV lahko na storitve delovanja pametne hiše-smart house zaračuna 9,5% DDV. (hiša je v Sloveniji, lastnik in investitor je fizična oseba)

Te storitve oz. material zajema: ''Sistem krmiljenja hiše za žaluzije in kurilnico za kontrolo in vzdrževanje temperature v prostorih, ki vključuje dobavo komponent, montažo v že pripravljeno elektro omarico in zagonom.

V ceni ožičenje ni vključeno''

hvala, lp.

Mat - 26.11.2015 - 11:17

Moje mnenje če gre za montažo naprav v stanovanjski objekt, ki je izključno stanovanjski in ni večji od XY kvadratov ( ne vem na pamet omejitve) potem, menim, da ja vsekakor.

 

Če pa vi vgradite tja svoje naprave in računate storitve upravljanja ali vodenja te hiše skratka čiste storitve, potem pa po mojem nikakor ne.  Napisali ste namreč storitve delovanja pametne hiše.

 

Torej material z vgradnjo po mojem DA, storitve upravljanja vodenja pa NE.

pinko - 26.11.2015 - 11:47

Hvala za vaš odgovor.

Da, komponento se ugradi v elektro omarico, nato je vse skupaj nadzirano preko aplikacije (računalnik, telefon), storitev vzdrževanja načeloma ni.

Se pravi, naj DZ upošteva velikost stanovanjskega objekta, in na podlagi tega zaračuna nižjo oz. osnovno davčno stopnjo.

Hvala.