krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčna blagajna - ko bo šlo kaj narobe ...

4414  26.11.2015 - 06:56h / Ostalo / Avtor: Janez / 133 / 14

Davčna blagajna. Ko bo šlo vse tako, kot mora iti, to pomeni, da bo vse delovalo, nam je zdaj počasi jasno. Sestavimo račun, program pripravi ZOI in ostalo solato, se poveže na FURSove strežnike, v največ dveh sekundah pridobi EOR, natisne račun, mi pa ga prijazno izročimo kupcu. Super, a ne?

Seveda ne bo vedno tako.

Zapišimo malo »scenarijev«, kaj vse se lahko ob tem zgodi.

1.      Crkne internet. Ali pa iz nekega razloga ne deluje povezava na FURSove strežnike (to se itak ne more zgoditi, pravijo...). Ali pa nam je miška pregriznila mrežni kabel. Skratka: program ne more pridobiti EOR, vse ostalo pa deluje.

 

2.     Crkne blagajna. Ali pa – zmanjka štroma. Ali pa program nekako obtiči in ne moremo pisati računov.

 

3.     Crkne tiskalnik. Ali pa mu samo zmanjka papirja, rezervnega pa ni pri roki. Se pravi – vse ostalo deluje – program je celo uspel pridobiti EOR in celo misli (ah, butelj, ta program), da smo uspešno izstavili račun. Se pravi, računa nekako ne uspemo narediti v papirni obliki.

 

4.     Kupec potem, ko smo mu izstavili račun, ugotovi, da nima dovolj gotovine in da bo plačal s kartico. Ali pa ugotovi, da mu kartica »ne prime« in bo plačal z gotovino. Ali morda celo na TR, če mu zaupamo. Glede na to, da se na FURS ob potrjevanju računov ta podatek (vrsta plačila) ne sporoča, ali je dovoljeno, da nam program pusti spremeniti vrsto plačila, ne da bi zaradi tega morali ponovno natisniti račun? In, ali je dovoljeno, da na računu sploh NE NAVAJAMO vrste plačila? Vem, da večina programov prijazno natisne: načina plačila: gotovina, kartica ipd. Ampak, ali to sploh zakon zahteva?

 

5.     Kupec pove šele potem, ko smo mu že izstavili račun, da rabi račun za firmo. Se pravi, plačal bo z gotovino, vendar želi, da na računu piše naziv firme, naslov itd. Kaj pa zdaj? Storno in ponovno napisati račun, to vemo. Ali ne obstaja nobena možnost, ko lahko že napisan račun dopolnimo s podatki o davčnem zavezancu in ga ponovno pošljemo v potrditev? Če program zagotavlja sledljivost takšnega popravka, je bilo to doslej dovoljeno. Kaj pa po novem?

 

 

Odgovori:

1.      Kupcu izstavimo in izročimo račun, na katerm so vsi podatki, razen EOR. Ko bo tehnika delovala, bomo naknadno pridobili EOR. Se pravi, program bo moral imeti funkcijo – pošiljanja nepotrjenih računov v potrjevanje. Kupec bo tako imel v roki račun, ki bo sicer izgledal kot nepotrjen. Tu bo seveda nekaj zmede, ko bodo najbolj sitni kupci vsak račun preverjali na telefonu s pomočjo Fursove aplikacije in upali, da so odkrili davčnega kriminalca. To bo še hec!

 

2.      Vemo. Pišemo VKR, kar je sicer teoretično lepo in prav. V praksi pa glavoboli s cenami, izračunavanjem davka, bolečine v zapestju. Skratka – sto razlogov za bolniško.

V 10 dneh je treba vse račune iz VKR javiti na edavke.  Kako rešiti, da bo v programu potem kaneje štimala zaloga in dnevni iztržki, to pa je seveda drug problem ...

 

3.      VKR ne smemo narediti, ker bi s tem PODVOJILI račun. Ali pač??? Kaj torej storiti ???

 

4.      ???

 

5.      ???

 

Prosim znalce, da odgovore dopolnite ...

 

Matjaž K - 26.11.2015 - 10:02

"1.      Crkne internet. Ali pa iz nekega razloga ne deluje povezava na FURSove strežnike (to se itak ne more zgoditi, pravijo...). Ali pa nam je miška pregriznila mrežni kabel. Skratka: program ne more pridobiti EOR, vse ostalo pa deluje."

 

Račun se izda po postopku iz 9. člena ZDavP - to veste - prav tako veste "Se pravi, program bo moral imeti funkcijo – pošiljanja nepotrjenih računov v potrjevanje" - ja "valda" da bo moral imeti - prodajalec / dobavitelj davčne blagajne mora zagotviti da je davčna blagajna skladna z določili ZDavPR tj. tudi da zna naknadno poročati

 

 

"2.     Crkne blagajna. Ali pa – zmanjka štroma. Ali pa program nekako obtiči in ne moremo pisati računov."

 

Račun se izda po postopku iz 10. člena ZDavPR  to veste - prav tako veste "bolečine v zapestju" - tako pač je, VKR se pač piše "peš" - glede "Kako rešiti, da bo v programu potem kaneje štimala zaloga in dnevni iztržki" - resni / dobri programi za davčne blagajne imajo opcijo/modul da VKR račune vpišete (prečišete - spet bolečine v zapestju) v seznam izdanih računov / seznam prometa, da s ezaloge lahko razknjižijo

 

3.     Crkne tiskalnik. Ali pa mu samo zmanjka papirja, rezervnega pa ni pri roki. Se pravi – vse ostalo deluje – program je celo uspel pridobiti EOR in celo misli (ah, butelj, ta program), da smo uspešno izstavili račun. Se pravi, računa nekako ne uspemo narediti v papirni obliki.

 

če tisklanik obravnavate kot sestabni del davčne blagajne (elektronske naprave za izdajo računov) potem lahko ravnate po postopku iz 10. člena -> račun namesto iz blagajne izdate iz VKR in ga poročate naknadno

 

ad 4.

 

Tudi kartica je gotovina - v takem primeru FURS dovoljuje neposredni poseg v račun, tj.

– zavezanec »odpre« / »odklene« račun, ki je že bil davčno potrjen, v njem opravi spremembo / popravek in nato račun pod isto ! zaporedno številko računa pošlje v potrditev na FURS,

- pri sporočanju podatkov na FURS se okoliščina neposrednega posega v račun razkrije v sklopu »++Ostalo« -> CHSEQ#nDTYYYY-MM-DDTHH:MM:SS,

- FURS poslanim podatkom o spremenjenem računu dodeli novo EOR,

- FURS za podatke o izdanem računu šteje / upošteva zadnje prejete podatke o tem računu.

 

seveda pa lahko namesto neposrednega posega v račun delate tudi po načelu "stari/prejšnji potrjen račun storno, nato izdaja in potrditev novega računa"

 

ad 5. odvisno od statusa kupca - če je FO ali DZ iz SLO ravnate kot ad4 (če pa je iz EU pa je par specifik)

 

lp

 

p.s.

Priporočam

 

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

Janez - 26.11.2015 - 11:40

Matjaž, hvala. Odlično.

Samo še tole k točki 2: 

>... resni / dobri programi za davčne blagajne imajo opcijo/modul da VKR račune vpišete (prečišete - spet bolečine v zapestju) v seznam izdanih računov / seznam prometa, da s ezaloge lahko razknjižijo


Aha. Torej to pomeni, da bomo vse te VKR račune samo prepisali v program in nekje označili, da so bili v originalu izstavljeni v VKR, kar bo program (resen / dober / pameten, jasno)  razumel, da se tak račun ne sme davčno potrjevati, niti izpisati v obliki, ki bi kakorkoli spominjala na račun. 

A sem prav razumel?


In - ali bodo resni / dobri / pametni programi tudi znali pošiljati tako vpisane podatke iz VKR na e-davke ali kaomorkoli že? Kolikor sem sledil doslej napisanemu, se bo to delalo z ročnim vpisom nekam na e-davke, kar bi po moji kmečki logiki moralo potem pomeniti, da bomo račune iz VKR prepisovali vsaj dvakrat: enkrat v resen / dober / pameten program zaradi zalog in iztržkov in drugič na e-davke zaradi brdavsov. 






Matjaž K - 26.11.2015 - 13:00

" Torej to pomeni, da bomo vse te VKR račune samo prepisali v program in nekje označili, da so bili v originalu izstavljeni v VKR, kar bo program (resen / dober / pameten, jasno)  razumel, da se tak račun ne sme davčno potrjevati, niti izpisati v obliki, ki bi kakorkoli spominjala na račun. 

A sem prav razumel?"

 

Da - odlično ste zapisali - če ponazoriva

 

Davčna blagjna ima menijsko funkcijo (sklop, modul) "fakturiranje", ki se deli na dva podmenija:

 

-> izdaja računa iz davčne blagajne (tu ven "letijo" računi ki se online oz. naknadno potrjujejo pri FURS)

in

 

-> VKR-računi (tu noter se prepišejo VKR računi izdani v času nedelovanja davčne blagajne; ko so računi vpisani program na podlagi vpisanih podatkov pripravi tudi xml/JSON filete za naknadno potrditev pri FURS)

 

promet po meniju "faktuiriranje" se lahko preglejuje/filtira po "skupaj" (=računi iz obeh podmenijev), "računi iz davčne blagajne" in "VKR računi".

 

lp

Matjaž K - 26.11.2015 - 13:01

In - ali bodo resni / dobri / pametni programi tudi znali pošiljati tako vpisane podatke iz VKR na e-davke ali kaomorkoli že? Kolikor sem sledil doslej napisanemu, se bo to delalo z ročnim vpisom nekam na e-davke, kar bi po moji kmečki logiki moralo potem pomeniti, da bomo račune iz VKR prepisovali vsaj dvakrat: enkrat v resen / dober / pameten program zaradi zalog in iztržkov in drugič na e-davke zaradi brdavsov. "

 

dobri / resni bi morali to znati - če niso resni / dobri bo res treba VKR 2x klofat (prvič v program in drugič v eDavki "Mini blagajna")

Janez - 26.11.2015 - 13:47

Super. Hvala za odgovore. 

Ali smem pripraviti en transparent, ko bo treba iti na barikade: "HOČEMO MATJAŽA K ZA ŠEFA FURSa!"

:)

izla - 26.11.2015 - 14:09

jaaaaaa. Jaz sem zraven 

Matjaž K - 26.11.2015 - 14:29

hvala, ampak ne hvala 

 

 (vsaj za zdaj) ostajam v privatnem sektorju

 

sicer pa FURS ni tako grozen/slab - od njih sem dobil precej informacij ki jih "trosim" tukaj in na predavanjih

00 - 26.11.2015 - 15:16

furija je samo bolj ali manj zavezancu prijazen izvajalec neumnosti, ki jih pogruntajo na MF.

 

Torej transparent: Matjaža K. za financministra!

Matjaž K - 26.11.2015 - 17:55

ad stavek 1

drži - furija je zgolj "lovka", "glava" je MF (ali drugače povedano: furija ima glede dostih zadev zvezane roke)

ad stavek 2

velja tč.1 iz odgovora na predlog o imenovanju za šefa furije

izla - 27.11.2015 - 09:01

Daj Matjaž K ne bodi hulja.Itak pomagaš nam tlačanom, če bi bil financminister bi bilo vse bolj jasno in

tvoje pomoči bi verjetno rabili veliko manj.  

Matjaž K - 27.11.2015 - 10:03

eno so davčnosvetovalni klepeti, drugo pa je biti (imeti znanje za) finanzminister - za biti financminister ni dovolj, če poznaš birokratske postopke davčnega potrjevanja računov, iREK-ov, ipd., zahtevano je tudi znanje makroekonomije, javnih financ ipd.

izla - 27.11.2015 - 10:11

Ja ja ker sedanji financminister to vse obvlada, haha. Matjaž K. si the best. Mogoče pa res preveč pošten da bi zdržal med volkovi-lisicami itd...    

00 - 27.11.2015 - 12:20

 sedanji financminister to vse obvlada, haha

 

Še več hahajev pa bi letelo na ta prejšnjega,  Čefurja!

Pika - 27.11.2015 - 15:19

Sedanji finančni minister  obvlada makroekonomijo. Mikroekonomija je vseeno nekaj drugega.

Čeprav Matjaža cenim kot strokovnjaka za to kar počne, vprašanje je koliko bi mu uspelo v tej vlogi.

Ministri so itak z izjemami predvsem politične funkcije in največkrat o stroki kaj dosti ne vejo. Dobro je da nekateri imajo vsaj sposobne sekretarje eni pa še to ne.