krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najemnina- asignacija-stečaj

4407  25.11.2015 - 15:41h / Ostalo / Avtor: Talia / 111 / 8

Podnajemnik zaostaja s plačilom najemnine poslovnega prostora za leto dni. Ima upnike na vseh končch, ki so mu tudi zaplenile določene stroje. Lastniku ponudi asignacije ( stranka-podnajemnik-najemodajalec). Tožba zaradi neplačevanje odpade, ker neplačnik nima kritja, neplačnik da firmo v stečaj. Kaj lahko to pomeni za najemodajalca, ki je bil delno poplačan v obliki asignacije?

tina - 26.11.2015 - 06:31

Vračilo sredstev, prejetih v letu dni od uvedbe stečajnega postopka (nekateri stečajni zahtevajo v pol leta)

Maja777 - 26.11.2015 - 06:55

Plačilo po asignaciji v roku enega leta od pričetka stečaja je izpodbojno dejanje. Prejeto plačilo bo treba vrniti in prijaviti terjatev v stečajno maso - če bo tako zahteval stečajni upravitelj, samodejno ničesar ne počnite.

Je pa še ena možnost, ki bi LAHKO pila vodo in sicer, da ste za vse najemnine izstavili predračun, kateri je bil plačan po asignaciji. To je zelo na kratko povedano.

Talia - 26.11.2015 - 21:12

Hvala...A kljub temu, da je podnajemnik najemodajalcu dolžan, hmmm, dobrih 20.000?? Ali to upošteva stečajni upravitelj in se odpiše?

Simbi - 27.11.2015 - 05:03

Kolikor je podnajemnik še dolžan na dan začetka stečajnega postopka, najemodajalec prijavi terjatev in samo to lahko upošteva stečajni. Če pride do izpodbijanja asignacij, se nič ne odpiše (ali pobota). Z asignacijami prejeta sredstva mora najemodajalec vrniti in za vrnjena sredstva dodatno prijaviti terjatev.

Talia - 27.11.2015 - 10:12

Še eno vprašanje...A se stečajna masa porazdeli upnikom po enakopravnem ključu ali se upošteva razlika v višini dolga, daljšega časovnega dolga? Ugibam, mogoče se upošteva tudi to, da gre za najemnino, ki je osnova, da lahko s.p.jevec sploh obratuje v danem primeru? Kar pomeni, da ga ni oškodoval najemodajalec, pač pa prav obratno?

Simbi - 27.11.2015 - 18:40

Pri razdelitvi stečajne mase se upoštevajo pravila po insolvenčnem zakonu. Terjatve se razvrstijo v razrede -da ne naštevam vsega, ker bi bila predolga, samo tole: predvidevam, da svoje terjatve nimate zavarovane, torej se uvrščate med navadne upnike, ti pa pridejo na vrsto za poplačilo zadnji, ne glede na starost terjatve in "razliko v višini", kot navajate. Posamezni upnik je poplačan iz rapoložjive razdelitvene mase sorazmerno v višini deleža njegove terjatve napram vsem priznanim terjatvam istega reda - za navadne terjatve se največkrat zgodi, da zmanjka stečajne mase.

Ugibam, mogoče se upošteva tudi to, da gre za najemnino, ki je osnova, da lahko s.p.jevec sploh obratuje v danem primeru? 


V določenih primerih/izjeme so naštete v zakonu/ tudi pri asigacijah, kompenzacijah... ne pride do izpodbijanja pravnih dejanj. Največkrat je to v primeru, ko je bila z asignacijo plačana električna energija ali če je bil tak način plačila v naprej (pred sklenitvijo posla) pogodbeno dogovorjen. Nisem stoodstotna, ampak mislim, da najemnine ni med izjemami.


Kar pomeni, da ga ni oškodoval najemodajalec, pač pa prav obratno?


Povsem je logično vaše razmišljanje in razumem ogorčenje, tudi jaz sem se obrisala pod nosom za plačilo nekajmesečnega dela. Sebe smatrate za oškodovanca, ker bi v tem obdobju neplačanih najemnin lahko imeli drugega najemnika, ki bi pa mogoče plačeval.... ampak v vašem primeru so oškodovani drugi upniki in naloga stečajnega upravitelja je, da poskrbi (naj bi, čeprav jim je v resnici malo mar za to), da do tega ne pride.

Naj vam razložim na enostavnem primeru:

predpostavimo, da ima vaš najemnik terjatve do svojega kupca 500€

istočasno ima obveznost do vas 500€ in do upnika B še 500€, skupaj 1000€ dolga

z asignacijo naroči svojemu kupcu, da namesto na njegov TRR teh 500€ plača na vaš TRR

tako najemniku ostane 500€ dolga do upnika B, ki pa ne bo poplačan (ker nima biti s čim)

v tem primeru ste vi priviligiran upnik, ta drugi pa je oškodovan

pošteno bi bilo, da sta poplačana oba sorazmerno, torej vsak 250€ in prav to je namen spodbijanja pravnih dejanj.

Želim vam čim bolj površnega stečajnega upravitelja in poštenega naslednjega najemnika.


Talia - 27.11.2015 - 10:08

Hvala za inf..lp

Talia - 27.11.2015 - 20:13

ok, zdaj pa razumem..najlepša hvala...ja iz vaših ust v božja ušesa ...lp