krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p., normiranec, atipični zavezanec, prejem računa

4261  17.11.2015 - 18:16h / DDV / Avtor: Roda / 340 / 2

Pozdravljeni!

Imam status normiranca in, ker začenjam poslavati v EU sem pač moral postati atipični DDV zavezanec. Opravljan online storitve preko določenih takoimenovanih freelance strani (posredniki med mano in stranko) in vse jasno razen ene stvari. Ko izdam račun stranki (ni važno ali v EU ali izven) preko teh strani, mi oni kot posredniki vzamejo nek % s tem, da ne zaračunajo DDVja, reverse-charge. Samoobdavčitev?

Kaj je potrebno sedaj narediti pri DDV-O obrazcu? Moram vpisati mesečni znesek od teh računov v DDV-O obrazec? Je poleg tega potrebno še kaj?

Katja - 18.11.2015 - 07:08

v mesečni obračun boste vpisali mesečni seštevek posredniških storitev, od tega obračunali 22% davek in ga tudi nakazali na FURS, saj do odbitka nimate pravice

Roda - 02.12.2015 - 17:42

Joj čisto pozabil..

Se pravi ker sem atipični in pa ker vrjetno te posredniške strani tega ne vedo in tudi dvomim, da bodo za slovenijo spreminjali to, bi oni meni morali dejansko zaračunati davek, ker sedaj mi ga avtomatsko ne, ker imam ID za DDV. In ker mi to naredijo moram potem jest plačati ta 22% davek sam enkrat mesečno.

Pod kaj to vpišem v DDV-O obrazcu in kam plačam ta davek? Na kateri TRR?

Si napisal par vprašanj še.. Očitno bom rabil računovodjo za občasno pomoč tako, da če katerega zanima, naj me kontaktira na: geteburg@gmail.com