krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpis dolga

4159  11.11.2015 - 11:32h / DDV / Avtor: MINA / 113 / 2

Podjetje A (oče)poslovno sodeluje s podjetjem B (sin), oba DDV zavezanca. Podjetje B ima  iz naslova prejetih računov od podjetja A odprte neporavnane obveznosti. Po drugi strani pa je oče dolžan sinu v zvezi z dedovanjem dolžan določen del svojega osebnega premoženja. Napisali so Dogovor o odpisu dolga med podjetjema in istočasno pri notarki Sporazum o odpovedi neuvedenega dedovanja s katerim se smatra, da se obveznost iz naslova neporavnanih računov "pobota" s obveznostjo očeta iz naslova dedovanja.

Smo mnenja (računovodstvo podjetja B), da mora podjetje A za vse račune, ki so vključene v ta dogovor izstaviti podjetju B dobropise, da se lahko pravilno knjiži in zavede v vse evidence DDV, govorimo o skupnem znesku cca 90.000 EUR, drugo računovodstvo podjetja A pa pravi, da ne bodo izstavili dobropisov in naj kar tako razknjižimo.

Prosim za vaša mnenja, če ste že imeli takšen primer.

Trr - 12.11.2015 - 07:31

Kar navajate je daaalec od pravilnega evidentiranja...  Namig - privatne sfere (med fizikalci) ne gre kar tako mesati s poslovno (med dvema podjetjema)!!

SILA - 13.11.2015 - 08:30

Dogovor o odpisu dolga boste (ste podjetje B) knjižili v breme kto 220 (zaprli obveznosti iz naslova prejetega blaga oz.storitev do podjetja A) in v dobro kto 276 (iz naslova obveznosti do fizičnih oseb-sin). Za nadaljna knjiženja v podjetju B potrebujete sklep (notarski zapis) sina, da iz družbe nebo zahteval izplačila teh obveznosti in boste na podlagi tega sklepa knjižili dalje. 

Predvidevam, da v sporazumu o dedovanje nista omenjeni podjetje ampak samo fizični osebi, to pomeni, da ni osnova za kakršnakoli knjiženja v podjetju B.