krpan in druščina postani član

Naslov teme: davčne blagajne

4153  11.11.2015 - 10:28h / Ostalo / Avtor: pa3cija / 149 / 5

Smo podjetje katero letno izda 20 računov plačanih naknadno z gotovino. Ne najdem razlage na kakšen način naj jih naknadno pošljem v potrditev . Ali ima kdo razlago.

Hvala

Sabina V - 11.11.2015 - 11:02

Na edavkih bo odstajalia aplikacija, za tak male. Za večje število pa naj bi skrbnik programske opreme poskrbel za to

m. - 11.11.2015 - 12:26

Račun, ki bo izdan kot negotovinski, vendar bo nekoč vseeno plačan z gotovino...če prav razumem bo moral biti tak račun že opremljen z ZOI in še nekaterimi drugimi obveznimi podatki, da ga bo ob gotovinskem plačilu sploh možno davčno potrditi? Ali razmišljam pravilno?

Račun izdan preko MINI BLAGAJNE bo samostojen račun...torej, kakor razlaga "Sabina V" bo prihajalo do podvajanja računov...

 

Matjaž K - 11.11.2015 - 12:22

ZDavPR

7. člen

(postopek izdaje računa z enkratno identifikacijsko oznako računa)

 

(7) V primerih, ko račun ni plačan neposredno ob izdaji in ob njegovi izdaji ni znano, ali bo plačan z gotovino, lahko zavezanec izda račun brez enkratne identifikacijske oznake računa. Če je račun naknadno plačan z gotovino, zavezanec pošlje davčnemu organu podatke o računu iz drugega odstavka 6. člena tega zakona v desetih delovnih dneh od dneva plačila računa. Davčni organ poslanim podatkom o računu dodeli enkratno identifikacijsko oznako računa in jo pošlje zavezancu kot potrdilo o prejemu naknadno poslanih podatkov o izdanem računu.

 

Ni pa zadeva tako "izi" - da se račaun naknadno potrdi mora biti "v formatu" po ZDavPR, tj. številka mora biti sestavljena na način "Oznaka posl. prostora-oznaka davčne blagajne-zap. št- računa", imeti mora izpisano uro in minuto izdaje, ZOI, oznako fizične osebe, ki je izdala račun.

 

Če bodo vaši računi te podatke imeli, potem bo glede naknadnega davčnega potrjevanja veljal ZDavPR 7. čl. 7. odst.

 

Če pa vaši računi teh podatkov ne bodo imeli (npr. ker programa ne boste "updejtali" na verzijo davčne blagajne) potem vam ne preostane drugega kot da račun v vašem programu stornirate (beri: na 120 peljete "dol - gor") in ga (da ga boste lahko davčno potrdili) izdate s pomočjo FURS aplikacije na eDavki "Mini blagajna" - tukaj pa je en "keč": po mojem mnenju tak primer ne pomeni da je račun naknadno plačan v gotovini, kajti če prvotni račun ni v formatu po ZDavPR ne moremo govoriti da je bil prvotni račun naknadno plačan - plačan je račun izdan iz FURS "Mini blagajna", ki pa bo izdan na dan plačila => ta Mini blagjna račun mora takoj ob prejemu plačila v potrditev.

 

lp

m. - 11.11.2015 - 12:28

Hvala "Matjaž K" ....torej razmišljam pravilno :)

pa3cija - 11.11.2015 - 13:14

Ja kot zgleda bomo tudi za teh 20 računov na leto napotili stranki na banko. Naj pač služijo banke. Kot ugotavljam moramo najprej popravljati program, da izdamo pravilen račun. Da bi stornirala naknadno plačan račun in ga ponovno vnašala preko Mini blagajne na Furs pa ni nobene logike.

Hvala za mnenja