krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p. in TRR

3940  26.10.2015 - 11:23h / Ostalo / Avtor: MABI / 83 / 10

Ali je mogoče, da s.p. zapre TRR (objavljeno v registru RTR na Ajpesu), pa še vedno deluje? Ima lokal, prejema gotovino, je DDV zavezanec. Ali je že kdo imel tak primer? Kaj naj naredim, saj mi dolguje že več najemnin, tudi Elektru še ni poravnal obroka?

D_Svet - 26.10.2015 - 12:51

Obstoječa regulativa še vedno zahteva odprt TRR!

 

Odprt TRR v SLO ali lahko v tujini?

Zame v SLO - v nasprotnem primeru tudi ne poravnam računa ali pa poravnam na TRR odprt v SLO.

 

Res pa je, da po spremembi ZDavP-2 (še ni sprejeto!!) več naj ne bi bilo treba imeti ločenega/poslovnega TRR.

 

Obstoječi ZDavP-2:

37. člen

(obveznost ponudnikov plačilnih storitev ter subjektov vpisa v poslovni register)

(1) Ponudniki plačilnih storitev:

1. smejo, razen v primerih iz petega oziroma šestega odstavka 35. člena tega zakona, odpirati transakcijske račune pravnih in fizičnih oseb le ob predložitvi njihove davčne številke, če so ti vpisani v davčni register;

2. smejo izvršiti predložene plačilne naloge za plačilo davkov samo, če je na njih navedena davčna številka zavezanca za davek in drugi podatki, ki so v skladu z zakonom, ki ureja plačilne storitve, potrebni za plačevanje in razporejanje javnofinančnih prihodkov;

3. morajo predložene plačilne naloge za plačilo davkov izvrševati isti dan, ko je bil sprejet nalog za plačilo, razen če je bil nalog za plačilo preklican ali je prenehal veljati.

(2) Ponudniki plačilnih storitev davčnemu organu pošljejo tudi podatke o transakcijskih računih fizičnih oseb in o prilivih teh oseb na teh računih zaradi pridobivanja podatkov, potrebnih za pobiranje davkov. Podatki o odlivih se pošljejo na posebno zahtevo davčnega organa. Minister, pristojen za finance, določi roke, vsebino in način pošiljanja teh podatkov.

(3) Subjekti vpisa v poslovni register Republike Slovenije morajo imeti pri ponudniku plačilnih storitev odprt transakcijski račun. Samostojni podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, morajo imeti za namene v zvezi z opravljanjem dejavnosti ločen transakcijski račun.

MABI - 26.10.2015 - 13:06

Vse to mi je jasno, ampak , kako je lahko zaprl TRR - zdaj je v registru TRR v Ajpesu le podatek o zaprtem računu, oni pa veselo delajo v lokalu (tudi škodo), mi jih ne smemo vreči ven (tako pravi odvetnik). Vložili smo izvršbo pri sodišču, tam pa meljejo in meljejo...ne vem, koliko časa bo še trajalo. Ali se da narediti še kaj?

D_Svet - 26.10.2015 - 14:09

Temu se enostavno reče - če bi imeli ustrezno urejeno pogodbo, se s tem problemom zdaj ne bi ukvarjali.

MABI - 26.10.2015 - 14:45

V pogodbi je bilo lepo zapisano celo to, da lahko katerakoli stranka brez vzroka odpove najemno razmerje in overjena je bila pri notarju; pa najemnika kljub temu ne moremo spraviti ven.

00 - 26.10.2015 - 17:59

najdi vunbacitelje.

Saj jim ne bo treba dejansko uporabiti sile - dovolj je, da dotičniku stisneta roko dva dvometraša z "južnim" dialektom...

00 - 26.10.2015 - 18:00

PS ...edino tako deluje naša pravna država...

Cicero - 27.10.2015 - 08:41

Ker ste   šparali niste naredili notarsko izvršljive pogodbe.

MABI - 02.11.2015 - 11:42

Dragi Cicero. Nismo imeli namena šparati, zaupali smo notarju, on pa je "pozabil" na ključni stavek v notarski pogodbi. Je pa takoj, ko ga je naš odvetnik na to opozoril, dodal zapis in ga tudi poslal našemu najemniku.

 

pokraculja - 28.10.2015 - 15:28

lahko ima s.p. odprt račun v tujini, pri nas zakonodaja ne zahteva da imaš račun odprt v SLO. v tem primeru ajpes nima podatka, ima ga DURS

melani - 02.11.2015 - 09:35

Vprašajte na AJPES-u. Pred kakšnim letom so mi namreč dejali, da oni po uradni dolžnosti ne kontrolirajo ali ima s.p. odprt račun ali ne, obstaja pa možnost prijave, če ga nima. Če se prav spomnim, se prijava naredi na FURS..