krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nakup vozila v IT z namenom preprodaje

3894  21.10.2015 - 14:37h / DDV / Avtor: AB / 101 / 3

Pozdravljeni, imam naslednjo situacijo: Slovenski DDV zavezanec je v Italiji kupil rabljeno osebno vozilo, z namenom preprodaje. Vozilo je bilo uvoženo v Slovenijo in bo prodano slovenskemu DDV zavezancu. 

Na računu iz Italije ni zaračunan DDV.

Kakšno je pravilno nadaljno postopanje?

Hvala.

Uredništvo - 22.10.2015 - 08:39

Če ste ga kupili po posebni ureditvi za obdavčljive preprodajalce (torej IT zavezanec je pri prodaji obračunal DDV od razlike v ceni, na izdanem računu ni izkazal obračunanega DDV (ga ne sme izkazati)), potem lahko pri prodaji na ozemlju Slovenije uporabite tudi vi posebno ureditev za obdavčljive preprodajalce in obračunate DDV od razlike v ceni, če izpolnjujete pogoje:

- če nadaljnja prodaja pomeni del vaše dejavnosti;

- je cilj nadaljnje prodaje obstajal ob nakupu ...

 

V kolikor je IT davčni zavezanec prodal osebno vozilo po splošni ureditvi (torej kot dobavo blaga znotraj Unije, pri kateri ni obračunal italijanskega DDV, saj je prodaja oproščena plačila DDV v Italiji), ste vi dolžni obračunati DDV od pridobitve tega vozila v Sloveniji (v kolikor ste identificirani za namene DDV).

Pri prodaji tega osebnega vozila ne morete uporabiti posebne ureditve, po kateri bi obračunali DDV od razlike v ceni, temveč je prodaja tega vozila predmet splošne ureditve.

 

Več na to temo (v kolikor imate dostop do SuperDavki.com):

http://www.superdavki.com/article/11054/ref_cat/248

 

http://www.superdavki.com/article/11338/ref_cat/250

 

PS: Dobro Da Veste tudi ostale zanimive stvari o DDV

http://www.dobrodavem.si/

AB - 22.10.2015 - 09:40

Hvala za odgovor. Prebrala sem vse na SuperDavkih. Na računu iz Italije je navedeno da je nabavna vrednost vozila neobdavčena v skladu z N. IMP ART 41.  Morda veste če gre za posebno ureditev?

Uredništvo - 22.10.2015 - 18:20

Sami ne poznamo IT predpisa, vendar google prevajalnik omenja intrakomunitarno dobavo (dobava znotraj Unije) :) Priporočamo, da pa le kontaktirate svojega dobavitelja in razčistite zadevo.

Google prevajalnik

"L'articolo 41, primo comma, non si applica e si considera che l'acquisto intracomunitario di beni sia stato assoggettato all'IVA conformemente all'articolo 40, qualora siano soddisfatte le condizioni seguenti:
The first paragraph of Article 41 shall not apply and VAT shall be deemed to have been applied to the intra-Community acquisition of goods in accordance with Article 40 where the following conditions are met:...