krpan in druščina postani član

Naslov teme: nepravi tristranski posel

3807  14.10.2015 - 13:40h / DDV / Avtor: aki / 164 / 2

Kakšna mora biti pariteta na našem prejetem in izdanem računu, če kupimo blago v tretji državi in ga prodamo kupcu davčnemu zavezancu iz EU, ki bi to blago sam uvozil, da se lahko sklicujemo, da gre za promet zunaj EU po 20. členu ZDDV-1? Oziroma s čim lahko dokazujemo kje smo prevzeli lastništvo nad blagom in kje nam je bilo izročeno?

Mat - 15.10.2015 - 11:32

Ne gre za nikakršne 3 stranske posle, gre za posle izven sistema DDV.  Sami se s takimi posli srečujemo vsak dan in imeli smo že, kar nekaj kontrol in tudi primere, ko smo tako blago prodali celo neuvoženo slovenskemu kupcu , ( na fakturi namerno ni bilo njihove SI DŠ) in ja on je uvozno carinil z našo slovensko fakturo.  Klavzulo, ki jo mi pišemo na račune in je bila že več krat inšpicirana z strani Fursa je :

 

DDV ni obračunan v skladu z 1. odstavkom 3. člena zakona o Davku na dodano vrednost,

ker promet blaga oziroma storitev ni opravljen na ozemlju Republike Slovenije

 

Pa še enkrat, gre za promet izven sistema DDV, zato ga ne tlačite v nobene obrazce za DDV !!!

aki - 15.10.2015 - 12:02

Hvala za odgovor. Vem, da gre za posel izven Slovenije. Naš izdan račun bi evidentirali le v stolpec 23 Izpisa obračunanega DDV, sklicevali bi se pa na 20. člen ZDDV-1, vhodni račun pa nikamor v DDV evidence.  

Še vedno pa ne vem, s čim dokazujemo, da smo kupcu blago izročili že v tretji državi. Skrbi me namreč, da v primeru, da je na našem izdanem računu npr. pariteta CIP kraj v Nemčiji, da se šteje, da opravimo na ozemlju Nemčije prodajo neskupnostnega blaga. Problem potem lahko imamo v Nemčiji, v Sloveniji vem, da ne.

Kaj mislite?