krpan in druščina postani član

Naslov teme: Je naše delo res tako malo vredno?

3635  30.09.2015 - 07:18h / Ostalo / Avtor: Tina / 124 / 13

Moram si malo dat duška.

Dobili smo povpraševanje za računovodske storitve d.o.o.-ja s tremi zaposlenimi + direktor, dejavnost gostinski lokal s korektnim prometom. Razlog, kot pričakovano, dosedanji servis je občutno predrag. Na vprašanje, kakšno ceno trenutno plačujejo, je bil odgovor 135€ (!?!)

Saj ne vem, ali je vic ali je res. In na odgovor, da je pri nas za takšno podjetje cena višja, so skoraj iz stola popadali.

Pri vsej odgovornosti in delu, ki nam ga nalagajo (tudi ne vedno ne računovodstvo) nas podjetniki res neizmerno cenijo. Pol pa se včasih zgražamo nad nekimi ˝osnovnimi˝ vprašanji tu gor in še na kakšnem forumu, češ za to so predavanja, izobraževanja...pol pa si jih privošči, če delaš skoraj zastonj, pa še živet treba...

Gorazd M. - 30.09.2015 - 08:09

Računovodski servisi predvsem tisti s "serijsko proizvodnjo" zbijajo ceno tovrstnih storitev na trgu. Vendar pa servisi običajno dodatno zaračunavajo posamezne storitve naknadno. Pavšali so redki. Problem ponudbe računovodskih storitev v Sloveniji je v tem, da velika večina računovodskih servisov ponuja in dejansko tudi opravlja knjigovodsko računovodska dela omejena na finančno računovodstvo. Ne ponujajo pa celovitega servisa, ki bi vključeval tudi poslovodno računovodstvo in tudi stroškovno računovodstvo. Za analizo poslovanja, finančno analizo in kup drugih podpornih analiz in priprave podatkov za poslovodstva pa še niso slišali. Resni podjetniki se tega zavedajo in pričakujejo od računovodij tudi podporne podatke za poslovodno odločanje. Tega pa je v Sloveniji zelo malo. Nobena programska oprema ne more nadomestiti dobrega računovodje.

 

  

dama - 30.09.2015 - 12:35

Se popolnoma strinjam z vsem že navedenim, samo servisi s serijsko proizvodnjo in seveda z nestrokovnim osebjem oglašujejo nizke cene. Posledice takega računovodstva pa potem čez kakšno leto ali dve rešujemo mi tisti "bolj dragi".

Sraka - 30.09.2015 - 11:24

Kaj servisi delamo in kaj bi morali ponujati je stvar trga, se pravi ponudbe in povpraševanja. Vendarle pa se gre vprašati, zakaj določeni serivisi/računovodkinje ponujajo dumpinške cene svojih storitev. Čistilka dela za 12 € neto uro, mi pa imamo na trgu ponudbe knjigovodskih storitev 7 € ali celo 6 € na uro. Če mi znajo dotični razložiti kalkulacijo, na osnovi katere so prišli do neto zneska 6 € računovodske ure, se jim vnaprej zahvaljujem, dvomim pa, da bo kdo znal upravičit takšno dumping uro. Torej gre za nelojalno konkurenco. Vsekakor pa ne nameravam ponujati storitev poslovodnega, stroškovnega računovodstva ter finančne analize za ta denar. Orodje imam, znanje tudi, nikakor pa teh storitev ne mislim ponujati v paketu za 10 € na mesec.

Gorazd M. - 30.09.2015 - 12:33

Vsak si postavlja svoje meje in tudi svojo ceno pod katero pač ne gre.

Alice - 30.09.2015 - 11:56

Ne spopada se samo računovodstvo z nizkimi cenami. Tudi v drugih poklicih je enako. Pa še to, če ima čistilka na uro 12€, potem bi šli vsi za čistilke.

Lep pozdrav

kratki - 30.09.2015 - 12:08

Vsekakor. Odgovor najdete na treh različnih nivojih: nelojalna in neuka konkurenca, bebavi podjetniki in brdavsi, ki ne znajo opravljati svojega dela.

nika - 30.09.2015 - 22:36

Zakaj se inšpektorji ne lotijo bolj teh kavbojskih servisov ? Pol pa dobiš stranko, ki ima sami miks v knjigah in ji sedaj razloži zakaj pa to in to in to ni imel v redu. Kot da smo mi tisti, ki pa delamo po računovodskih standardih z lune. Pol pa stranka ne odbija DDV-ja od tovornega vozila, ki ga ima pravico, ker mu je  prejšnja računovodkinja rekla, da mu potem  ne bo potrebno pisat potnih nalogov.  Haloo ? Ali pa si ddv odbija od malice zaposlenih, ker si ga ne smeš samo,  če povabiš poslovne partnerje?? Kaj je v tej naši državi ? No, in potem se taki računovodji še cenijo zelo, zelo visoko. O tem, da novi servis ne dobi dokumentacije preteklega servisa pa itak ne bi. Takim računovodjem ne pomaga niti 100 licenc ampak samo da jih inšpektor konkretno kaznuje.

 

Pa lep večer vsem računovodjem !

jože - 01.10.2015 - 07:34

Uporabljajte računovodsko tarifo tako kot to počnejo odvetniki pa bo vse OK.

leo - 01.10.2015 - 08:39

Je naše delo res tako malo vredno?

res

 

Kot kadar prodajaš star avto - vreden je toliko, kot dobiš zanj.

Tripikice - 01.10.2015 - 08:52

Nekateri računovodski servisi postavijo nizko ceno, da privabijo stranke, potem pa dodatno zaračunavajo posamezne storitve in "zmagajo" ob davčni napovedi.

Najbolj je bilo to očitno ob "borbi" za knjigovodstvo za kmete, ko se je na trgu pojavila ponudba: knjigovodstvo za 10 evrov(!) na mesec.

ribica - 01.10.2015 - 18:45

Tudi če podjetnikom narediš analize, poročila- to jih ne zanima, to je za njih "brez veze", zanima jih samo 

koliko davka bo za plačati in kako bi se "naredilo", da bi bilo tega davka čim manj.

Podjetniki ne zahtevajo analiz, poročil, računovodje jih ne naredijo, ker "kao " podjetnik jih ne zahteva in tako v krogu naprej.

Poznam kar nekaj računovodij, ki jim je še Excel španska vas.

Dober podjetnik, ki ga zanima  svoje poslovanje, kako ga izboljšati, izpopolniti  od računovodstva zahteva analize, poročila in menim, da tudi zna ceniti njihovo delo. 

Lp

rakov povratnik - 02.10.2015 - 10:39

"...tudi zna ceniti njihovo delo". Khm... kako naglašuješ ta ceniti? ;-)

leo - 02.10.2015 - 13:12

po-ceniti...