krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačane obresti - prevzemnik dolga

3504  18.09.2015 - 14:59h / DDPO / Avtor: Lejči02 / 141 / 1

Pozdravljeni,

 

Samostojni podjetnik kupi nepremičnino od drugega s.p. Z notarskim zapisom skleneta prodajno pogodbo in pogodbo o prevzemu dolga. Z banko je sklenjen dogovor o obročnem odplačilu dolga in pristop  k dolgu.

 

Pristopnik k dolgu ( kupec ) mesečno odplačuje dolg , enkrat letno pa se poračunajo tudi pogodbene obresti. Banka obračun obresti izstavi na osnovnega kreditojemalca ( prodajalca ). Na banki pravijo, da oni ne morejo izstaviti obračuna na ime prevzemnika dolga, ampak le na osnovnega kreditojemalca.

 

Ali take obresti prevzemnik dolga lahko upošteva kot davčno priznana odhodek, glede na to da obračun obresti ni na njegovo ime.

 

Prosim za pomoč.

mimogrede - 18.09.2015 - 22:08

"kva zdaj" - je bil prevzem dolga ali pristop k dolgu ?

prevzem dolga (osnovne pravne podlage so navedene v zaključku-spodaj

če je bil prevzem dolga potem se je dolžnik spremenil (iz s.p.-ja ki je nepremičnino prodal na s.p.-ja ki je nepremičnino kupil) zato obrestiniso sporne pod pogjem, da so davčno potrebne = povezane z doseganjem obdavčenih prihodkov

pristop k dolg (osnovne pravne podlage so navedene v zaključku-spodaj)

malo dvomim da je šlo za pristop k dolgu kajti za pristop k dolgu bi se o tem morala dogovoriti banka in s.p. ki je nepremičnino kupil in ne s.p.-ja med

"pristopnik" pri pristopu (kot že ime instituta pove) pristopi k zavezam ki izvirajo iz dolga - enostavno povedano: postane dodatni dolžnik - v takem primeru pa je vprašanje obresti že na bolj spolzkih tleh - osnovno vprašanje je (spet), ali so obresti davčno potrebne = povezane z doseganjem obdavčenih prihodkov

-----------

Obligacijski zakonik

Pogodba o prevzemu dolga

427. člen

(1) Prevzem dolga se opravi s pogodbo med dolžnikom in prevzemnikom, v katero je privolil upnik.

...

(5) Pogodba o prevzemu dolga ima učinek pogodbe o prevzemu izpolnitve, dokler upnik vanjo ne privoli, kakor tudi, če privolitev odkloni. (op.: in če gre za tak primer potem gre za to, da "nesojeni" prevzemnik plačuje za račun drugega !)


Sprememba dolžnika

429. člen

(1) S prevzemom dolga stopi prevzemnik na mesto prejšnjega dolžnika, ta pa je s tem prost obveznosti.

-----------

Obligacijski zakonik

Pogodba o pristopu k dolgu

432. člen

S pogodbo med upnikom in tretjim, s katero se ta upniku zavezuje, da bo izpolnil njegovo terjatev do dolžnika, stopi tretji v zavezo poleg dolžnika.

Pristop k dolgu pri prevzemu kakšne premoženjske celote

433. člen

(1) Tisti, na katerega preide po pogodbi kakšna premoženjska celota ali posamezen njen del, odgovarja poleg dotedanjega imetnika in solidarno z njim za dolgove, ki se nanašajo na to celoto oziroma njen del, vendar le do vrednosti njenih aktiv.