krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davek od dohodka

2809  09.07.2015 - 08:46h / DDPO / Avtor: frezija / 73 / 2

S.p. je prensel svojo dejavnost na novo ustanovljeno d.o.o..Kako je s plačevanjem akontacij davka od dohodka za d.o.o.?Prej je plačeval davek iz dejavnosti,ki jo je zaprl,oddal bilanco in davčni obračun.Ali se akontacije s.p. prenesejo na d.o.o.? 

mimogrede - 09.07.2015 - 12:56

odgovor najdete v 371. členu Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2

 

371. člen

(akontiranje davka po davčnem obračunu)

(1) Davčni zavezanec med davčnim obdobjem plačuje akontacijo davka.

(2) Akontacija davka se plača v mesečnih ali trimesečnih obrokih. Akontacija se plača v mesečnih obrokih, če znesek akontacije presega 400 eurov, oziroma trimesečnih obrokih, če znesek akontacije ne presega 400 eurov.

(3) Obroki akontacije dospejo v plačilo na zadnji dan obdobja, na katerega se nanašajo in morajo biti plačani v desetih dneh po dospelosti.

[...]

(8) Davčni zavezanec (nova družba), ustanovljen s prenosom podjetja oziroma dela podjetja fizične osebe, ki opravlja dejavnost, ki predlaga davčni obračun v skladu z 297.a ali 297.b členom tega zakona, sam izračuna akontacijo davka, izhajajoč iz zadnjega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti fizične osebe, ki opravlja dejavnosti, in je prenesla podjetje oziroma del podjetja na davčnega zavezanca, ob upoštevanju obsega prenosa in uveljavljanja ugodnosti pri prenehanju opravljanja dejavnosti fizične osebe. Obrazložen izračun davčne osnove, višino akontacije ter obrokov akontacije predloži davčnemu organu v 8 dneh po vpisu v primarni register oziroma uradno evidenco organa. Izračun pripravi na obrazcu davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb z izpolnitvijo samo tistih postavk, ki so potrebne za ustrezen prikaz višine davčne osnove, akontacije in obrokov akontacije. Obrazložen izračun predloži davčni zavezanec ne glede na to, ali je izračunal dobiček ali izgubo.

[...]

mimogrede - 09.07.2015 - 13:00

glede obrokov prehodnih akontacij dohodnine iz dejavnosti, ki se nanašajo na obdobja (mesece, trimesečja) po obračunskem dnevu pa velja, da se prenesejo na d.o.o. (prknjižba v eDavki iz CA40 s.p.-ja na CA80 nove družbe)

 

ZDavP-2

297.a člen

(predlaganje davčnega obračuna pri statusnem preoblikovanju podjetnika)

[...]

(4) Predhodne akontacije oziroma akontacije, ki se nanašajo na obdobje od obračunskega dneva statusnega preoblikovanja dalje, se štejejo kot akontacije nove oziroma prevzemne pravne osebe. Za izvršilni naslov davčne izvršbe se v tem primeru šteje izvršljiv obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, na podlagi katerega je bil podjetnik, ki se je statusno preoblikoval, dolžan plačevati predhodne akontacije oziroma akontacijo dohodnine.

[...]