krpan in druščina postani član

Naslov teme: verižni posel - razlagalno mesto v drugi državi EU

2758  03.07.2015 - 12:07h / DDV / Avtor: Aki / 90 / 3

SI1 proda blago Slovaškemu davčnemu zavezancu (SK1) in sicer tako, da blago razloži na Češkem. SK1 proda blago SK2 in sicer ga SK2 sam odpelje s Češke.

SI1 naredi znotraj skupnostno dobavo blaga (1. odst. 46. člena ZDDV-1), SK1 obračuna slovaški DDV, ko zaračuna blago kupcu SK2. Kaj pa Češka, bi moral SK1 obračunati češki DDV?

Mat - 04.07.2015 - 22:51

Vas naj zanima samo SI1 proda blago SK1 in ga dostavi tretji firmi recimo ji CZ1, ki je prejemnik blaga.....

 

Ta del je klasični 3 stranski posel vi ste 1 člen.  Kaj pa potem SK1 dela naprej pa ni vaša zadeva.  Po mojem je to promet za SK1 in SK2 promet na 3 trgih, saj je blago ta čas pri CZ1.   Oziroma če ni tako razložite kaj SK2 z njim pol naredi, gre pa za ta drugi del za njihovo nacionalno zakonodajo, ki je med EU državami zelo različna, ker v SI npr. velja, da ne gre za znotrajskupnostno nabavo če blago fizično ne pride v SLO, marsikje npr v A pa velja, da gre za znotrajskuponostno nabavo tudi če roba fizično ne pride v Austrijo.  Na vašem mestu bi sam gledal le 1 del posla 3 stranski posel, naprej pa ni več vaš problem.

Aki - 06.07.2015 - 09:01

Ja. Za S1 je še najmanjši problem, ker naredi znotraj skupnostno dobavo blaga. Problem pa ima po mojem SK1, ker mu je S1 razložil blago na Češkem. Tu ne gre za pravi tristrani posel, ker ni nikjer v verigi CZ davčnega zavezanca.

Mat - 06.07.2015 - 12:28

Te zadeve so zapletene, razmišljajte tako, kako narediti najbolj prav, pa da noben brdavs ne bo za kaj prikrajšan.  Morda najbolje za S1 klasična znotraj skupnostna dobava na SK1 na fakturo dobava SK, čeprav jim na njihovo željo potegnete blago do CZ, in jim ga dodatno računate z drugo fakturo transport SK CZ ,  nato pa oni dalje ............  SK1 to SK2 po njihovih pravilih.......  

 

Pridejo včasih ti primeri zelo zapleteni .....   Sami imamo na primer nabavo v SK in direktno izvoz v 3 države iz SK na naš SI račun, torej izvoznik iz SK smo mi in mi SI smo na MRN ju .  Sedaj pa zanimivost za SK je to interkom prodaja in tako poroča, za nas SI pa to ni interkom nabava, ker blago ne pride v SI , je torej nabava na 3 trgih , še bolj zanimivo pa je, da na izhodu pa je za nas IZVOZ, ker tu pa v zakonu piše, da je lahko izvoz iz katere koli EU članice in ga moramo tako tudi prikazati.      Seveda je to napaka v sistemu in Furs bi nas moral prositi za pojasnila v stilu zakaj nimamo mi SI interkom nabav, če ima SK interkom prodajo....................     seveda to delamo že 5 let in imamo vsa ustrezna pojasnila samo vseeno zgleda da navzkrižne kontrole le ne delujejo ......  preveč dobro