krpan in druščina postani član

Naslov teme: varščina ali avans? prosim za pomoč!

2715  29.06.2015 - 11:51h / DDV / Avtor: Aki / 170 / 2

SI1 vzame poslovne prostore v najem za dobo 1 leta pri SI2. Najemnina se plačuje mesečno.Ob podpisu pogodbe mora kot garancijo plačevanja najemnine SI1 plačati vrednost v višini 2 obrokov najemnine. Ta vrednost pa se bo proti koncu najema pobotala pri plačilu najemnine.

 

Na SuperDavkih sem prebrala tudi pojasnilo 23/DS/2011 kjer v točki 2b) Varščina kot poplačilo obroka najemnine piše, da je prejet znesek tako neposredno povezan z opravljeno storitvijo in pomeni z vidika DDV obdavčljivo transakcijo. Ne razumem pa, ali to pomeni, da nastane obdavčljiva transakcija že ob plačilu, ali šele ob opravljeni storitvi v zadnjih dveh mesecih.

 

Ali lahko SI1 in SI2 takšno transakcijo v trenutku plačila garancije obravnavata kot varščino in ni predmet DDV, ali pa je to avans in mu mora SI2 izdati avansni račun z DDV ob prejemu plačila?

 

Hvala že vnaprej!

 

 

Nives L. - 30.06.2015 - 07:34

Če je v najemni pogodbi zapisano, da se plača varščina, ki se ob koncu najema v celoti vrne, potem varščina ni predmet DDV, torej ni avans.

Če pa že v najemni pogodbi zapišete, da se bo varščina poračunala z zadnjimi najemninami, pa menim, da se lahko smatra kot avans in bi bilo potrebno zanjo izdati avansni račun.

Vse je torej odvisno od zapisa v najemni pogodbi.

sonja - 15.07.2015 - 19:59

mi smo imeli  v pogodbi napisano da se varščina vrne, potem pa nam stranka ni plačala zadnjega računa. Pobotali smo ga z varščino, razliko pa vrnili. Nismo obračunali nobenega ddv.Ali smo ravnali narobe?