krpan in druščina postani član

Naslov teme: smrt delavca in solidarnostna pomoč

2216  15.05.2015 - 10:44h / Drugi davki in takse / Avtor: nona / 345 / 2

Ob smrti našega zaposlenega bi ženi pokojnega izplačali solidarnostno pomoč - ali moramo poročati na rek obrazcu, na katerem (upoštevali bi uredbo vlade)

D_Svet - 15.05.2015 - 15:04

http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Dohodnina/Dohodek_iz_zaposlitve/Vprasanja_in_odgovori/Vprasanja_in_odgovori_1_izdaja_Dohodek_iz_delovnega_razmerja.pdf

 

Vprašanje 2: Izplačilo dohodka iz delovnega razmerja, ki se nanaša na umrlega delavca

 

Odgovor:

Dohodek iz delovnega razmerja (primeroma plača, solidarnostna pomoč, drugi dohodki …), ki se nanaša na umrlega zaposlenega delavca, se ob izplačilu davčno obravnava kot dohodek tega delavca. Pri izračunu akontacije dohodnine se upošteva 127. člen Zakona o dohodnini - ZDoh-2. Plačnik davka o izplačanem dohodku poroča na REK-1 obrazcu, pri čemer se individualni REK obrazec nanaša na umrlega delavca.

 

Če je zavezanec (delavec) umrl pred odpremo informativnega izračuna dohodnine oziroma pred vložitvijo napovedi, v skladu z osmim odstavkom 268. člena Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2, ni izračuna in poračuna dohodnine na letni ravni. Če je dohodek izplačan za pretekla leta na podlagi sodne odločbe, se povprečenje po 120. členu ZDoh-2 v takem primeru ne more uporabiti. Akontacija dohodnine se v tem primeru namreč šteje kot dokončen davek.

pripomba - 15.05.2015 - 16:27

En nujen dodatek k FURS-ovemu "... Pri izračunu akontacije dohodnine se upošteva upošteva 127. člen Zakona o dohodnini - ZDoh-2. "

Seveda pa je treba upošterati tudi ostale določbe ZDOh-2, npr. določbe 44. člena ZDoh-2 v povezavi z "davčno" Uredbo, ki urejajo o nevštevanje dohodkov iz delovnega razmerja v davčno osnovo. To pomeni: če se dohodek ne všteva v davčno osnovo, potem se akontacija dohodnine ne izračuna (ker ni davčne osnove), se pa o izplačilu poroča v REK-1 in sicer samo v individualnih podatkih.