krpan in druščina postani član

Naslov teme: Olajšava DDPO za vlaganje R&R-plača

2149  09.05.2015 - 06:57h / DDPO / Avtor: nina / 95 / 4

Pozdravljeni,

 

Olajšava pri ddpo za vlaganje v raziskave in razvoj omogoča tudi strošek plače.

vse plače so knjižene na R47 in že vse upoštevane med davčno priznanimi stroški. Ali lahko sedaj plačo raziskovalca, ki res dela na projektu upoštevamo ponovno v obrazcu DDPO. Projekt vodimo ločeno, vse evidence imamo. Ali se upošteva tudi prehran, prevoz in prispevki na njegovo plačo. Kaj se potem priloži kot prilogo k obrazcu- njegov zbir plače?

Hvala za odgovore.

tina - 11.05.2015 - 07:15

Kako pa ste projekt ovrednotili ? Tja bi morali prenesti tudi del plač raziskovalca in tako ne bi bilo zajeto 2x.

Kje pa imate ovrednoten projekt knjižen ?

mr-1 - 11.05.2015 - 11:08

Ne, Tina, to ne bo držalo. Plače so še vedno na 47 (in kot take že same po sebi zmanjšujejo rezultat poslovanja, torej davčno osnovo), podobno velja tud v primeru zunanjih izvajalcev na  razvojnih projektih - račun je na stroških, obenem pa so ti isti stroški lahko upoštevani še v dodatni olajšavi za vlaganje v raziskavi in razvoj.

Pogoji so (?dovolj) jasno opisani v zakonodaji. Prvi pogoj je, da je takšen "projekt" vpisan v poslovnem načrtu podjetja, da je razvojno / raziskovalno delo in povezani stroški dovolj natančno evidentirano, da so ravzidni cilji projekta in doseganje teh ciljev, stroški tudi vnaprej načrtovani in nadzorovani,..., skratka, da gre res za vlaganje neke družbe v raziskave in razvoj in ne le za tak naknadni poskus prikaza stroškov.

 

Precej lepa razlaga je objavljena na spletnem naslovu:

http://www.informiran.si/portal.aspx?content=uveljavljanje-davcne-olajsave-za-raziskave-in-razvoj&showMenu=1&showRightFrame=1

 

V Pravilniku govori o "stroških dela", torej bi lahko upoštevali vse, kar sodi v skupino 47. Običajno pa zaposleni ne deljao 100% na RR projektu in stroške dela za njih preračunate na uro dela. Za eno izmed podjetij, ki to olajšavo uveljavlja, vem, da uro dela ovrednotijo tako, da II. bruto delijo s številom ur (torej brez nadomestil stroškov, ki sicer tudi sodijo v "stroške dela"). Kakšne razlage za to pa nisem našla...

nina - 11.05.2015 - 19:45

Pozdravljeni,

 

Imamo vse po pravilniku- dr. znanosti, novi izdelki, projekt za 5 let, evidence, itd.

Samo malo me bega- dejansko se ti stroški upoštevajo v DDPo 2x- kot stroški v zap.5 (odhodki ugotovljeni po računovodskih predpisih) in še 1x kot vlaganja v R&R zap.15.6. ali je to pravilno ?

Ti stroški niso dolgoročno ali kratkoročno razmejeni. 

Hvala za odgovor

 

 

martina - 12.05.2015 - 08:48

Olajšava za vlaganja v R&R je namenjena vzpodbujanju R&R. Če ne bi bili upoštevani 2x, vzpodbude ne bi bilo.