krpan in druščina postani član

Naslov teme: e-izvršba

1797  02.04.2015 - 09:35h / Ostalo / Avtor: e-izvršba / 55 / 4

V postopku izvršbe smo ugotovili, da iz tr -računa, ki je bil naveden,  dolg ne bo poravnan.

Ali lahko v postopku pošljemo vlogo na sodišče(sklep je pravnomočen), da naj sodišče dodatno pridobi podatke o dolžnikovem premoženju. Hvala za odgovor.

sonce123 - 02.04.2015 - 11:17

To vam pa sodišče ne bo delalo. Na podlagi pravnomočnega sklepa, lahko sami oz. vaš odvetnik pošlje dopis raznim ustanovam in ugotavlja premoženje dolžnika. Če ne boste poplačani iz trr-ja, potem verjetno tudi nekega premoženja nima, ker je že tako uredil, da ga nima. V Sloveniji so zakoni tako napisani, da niso realni s prakso in potem je tudi tako, da ne moreš priti do svojega plačila. In potem ti očitajo, da nisi ravnal kot dober gospodar.

Problem je v slabih zakonih, ki omogočajo, da se na lahek način izogeneš plačilu dolga. Dober način za poplačilo bi bil, poplačilo iz terjatve, ki je tudi možno sredstvo za poplačilo v eizvršbi, vendar je bistveno to, da moraš kot upnik vedeti katere terjatve ima dolžnik in jih tudi navesti v vlogi. Tukaj pa bi moralo sodišče pozvati dolžnika, da mu posreduje podatke o odprtih terjatvah., pa ga ne.


In potem naj bi bila izvršba učinkovita. Ja, pa kaj še. Ali ima blokiran trr ali ga pa ga sploh nima... In potem govorimo o pravni državi...

e-izvršba - 02.04.2015 - 13:39

Hvala za odgovor, 31.člen Zakon o izvršbi in zav....... pravi, citiram:"

Če upnik verjetno izkaže, da s predlaganimi sredstvi izvršbe ne bo mogel biti v celoti poplačan, je dolžnik na predlog upnika ali po oceni sodišča dolžan kadarkoli med izvršilnim postopkom predložiti seznam o stanju vsega svojega premoženja z dokazili o lastninski in drugih stvarnih pravicah na tem premoženju in za svoje terjatve navesti dokazna sredstva."

 

kot razumem zakon, se to da??????

Pač pošlješ dokazila, da je recimo tr blokiran, in potem je stvar na strani sodišča???

sonce123 - 02.04.2015 - 13:45

Nisem se toliko poglobila v ta člen. Kot ste ga citirali, pa vam predlagam, da pošljete na sodišče dopis, da ste ugotovili, da iz trr-ja ne boste poplačani in prosite sodišče, da pošlje upniku dopis o njegovem premoženju.

Na podlagi tega, pa lahko potem naredite dopolnitev izvršbe, z rubežem premoženja, v kolikor ga ima.

Hvala za informacijo, bom tudi sama kdaj uporabila ta člen.

anelija - 03.04.2015 - 08:13

Tako kot pravi sonce123, se na sodišče pošlje zahtevo, da mora dolžnik sam na sodišče predložiti izjavo o svojem premoženju. Sodišče pa potem pozove dolžnika, da to naredi na posebnem obrazcu.