krpan in druščina postani član

Naslov teme: dejavnost inštaliranja ogrevalnih naprav -zaračunani material

1154  01.03.2015 - 12:14h / DDPO / Avtor: Mira / 60 / 5

Pozdravljeni. Potrebujem vaše mnenje.

Ali lahko zavezanec, ki  na novo inštalira npr.toplotno črpalko in npr. ko jo(servisira) popravi in nadomesti z novo,  le to zaračuna stranki več, kot jo je plačal dobavitelju. Npr.  dobavitelj mu je priznal določen popust....Stroški dela se zaračunajo  po posebni postavki na računu.Material se razknjižuje po FIFO metodi.

Hvala. Ali mogoče obstaja kakšno staro pojasnilo  Dursa ?

F.r.a.n.j.a - 01.03.2015 - 12:43

Cen se prosto določajo na trgu(seveda razen izjem,ki pa niso v naši pristojnosti),zato menim,da je oblikovanje cene inštalaterja njegova odločitev .Da mu dobavitelj prizna popust,je pa tudi dobaviteljeva odločitev (npr.dolg.posl.sodelovanje,nabava večjih količin ...itd).Odločitev,kako se bodo razknjiževala zaloga,pa je tudi odločitev podjetnika.

Pa naj gre stranka sama kupiti material,verjetno ne bo dobila takšnega popusta,pa še davek je 22%.

Stranke bi najraje imele,da bi delali z nulo,živeli pa od zraka.

Takšno je moje razmišljanje.

Lp

Mira - 01.03.2015 - 14:25

To je vse res. Samo tržna je pred cca osmimi leti tretirala tako poslovanje kot delo na črno, ker bi morala biti v takem primeru registracija za trgovino.Spomnim se nekega pojasnila v zvezi z tem ,a mi ga ne uspe najti.

Vezo sem našla na temi št.7662 z dne 4.10.2007.

Lahko še kdo pomaga?

LEDENKA - 01.03.2015 - 18:22

Tole vprašanje se zastavlja tudi meni. Sama menim, da zavezanec v kolikor ima registrirano storitveno dejavnost ustvarja svojo dodano vrednost s svojim delom - storitvijo. V kolikor bi material prodajal po višji ceni, bi ustvarjal dodano vrednost z materialom, torej bi moral imeti registrirano tudi trgovinsko dejavnost. V kolikor bi material prodal dražje samo za popust dobavitelja (npr. količinski glede na njegovo nabavo pri dobavitelju), bi rekla, da je o.k. saj je to njegov popust, ki pripada njemu. Nekateri dobavitelji celo naredijo konec leta popust glede na letno nabavo. 

Tudi jaz bi bila vesela še kakšnega razmišljanja - odgovora.

rok - 02.03.2015 - 07:42

Ali mora črpalko oz ves material prikazati posebej? Saj gradbinec tudi ne specificira cementa in peska .... ko naredi npr. estrih?

Danja - 02.03.2015 - 08:21

Malo spretnosti pri fakturiranju je že potrebno uporabiti. Običajno se napiše dobava in montaža ... . Če pa že hoče specificirati posebej material, posebej delo, priporočam, da k materialu pripiše vsaj dobava na gradbišče. Potem pred inšektorji lahko zagovarja, da so v ceni tudi njegovi nabavni stroški: pogajanja z dobaviteljem, naročilo, prevzem in dostava na gradbišče ...  in tako nekako približa zaračunano ceno in nabavno ceno, kot če bi tak material kupec-fizična iseba sam kupil v trgovini. Rabat in izposlovani popusti pa itak nikoli niso bili sporni pri inšpektorjih, to vedno pripada kupcu, v vašem primeru inštalatelju.