krpan in druščina postani član

Naslov teme: olajšava za OS

818  12.02.2015 - 09:38h / DDPO / Avtor: Evita / 310 / 3

Lepo vas prosim, da mi pomagate razjasniti ali gre

v 40 % investicijsko olajšavo - računalniški programi

                                           -obloga stene v ambulanti in

                                          -predelna stena (ni pozidana temveč lesena in obložena)

                                           - stropna svetilka v ambulanti specialna, ki je stala 2000 E

vili - 12.02.2015 - 10:03

 program.- ja

če je svetilka "dezinfekcijska" (da ni za razsvetljavo), potem tudi.

 

stene ne (tudi če bi bila "španska")

tončka - 12.02.2015 - 10:10

Olajšava za vlaganje v opremo in neopredmetena sredstva

Zavezanec lahko uveljavlja olajšavo za investiranje v višini 40 odstotkov investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva. Za opremo se ne štejejo:

  1. pohištvo in pisarniška oprema, razen računalniške opreme, in
  2. motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon in tovornih motornih vozil z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI. Ne glede na to zahtevo pa za leto 2011, 2012 in 2013 lahko zavezanec uveljavlja olajšavo za investicije v tovorna motorna vozila z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO V in v avtobuse z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO IV. Za neopredmetena sredstva se ne štejejo dobro ime in stvarne pravice na nepremičninah ter druge podobne pravice. Za neizkoriščeni del investicijske olajšave zaradi prenizke davčne osnove lahko zavezanec zmanjšuje davčno osnovo vnaslednjih petih davčnih obdobjih po obdobju vlaganja, vendar vsakokrat največ v višini davčne osnove.  

Olajšave ni možno uveljavljati za investicijo v opremo in neopredmetena sredstva v delu, ki so financirana iz sredstev proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti, proračuna Republike Slovenije oz. proračuna EU, če imajo ta sredstva naravo nepovratnih sredstev.


Če zavezanec proda oziroma odtuji opremo oziroma neopredmeteno sredstvo, za katero je izkoristil davčno olajšavo, prej kot v treh letih po letu vlaganja oziroma pred dokončnim amortiziranjem, če je to krajše od treh let, mora za znesek izkoriščene davčne olajšave povečati davčno osnovo.

Evita - 12.02.2015 - 10:29

Ja hvala za odgovor sem tudi sama tako razmišljala, le potrebovala sem potrdite

 

Hvala