krpan in druščina postani član

Naslov teme: OS v lastni režiji in davčna olajšava za investiranje

682  05.02.2015 - 07:45h / DDPO / Avtor: Maja / 159 / 4

Pridobili smo več OS v lastni režiji; to pomeni, da so bila pred časom kupljena in dana na zalogo, ker smo jih nameravali prodati naprej. Nato smo jih dali iz zaloge (razknjiženje zaloge, odhodki)   in prenesli na OS (usredstveni prihodki,  konto OS). Sedaj me zanima, ali lahko za ta srestva uveljavljamo investicijsko olajšavo? Kako je z dokazovanjem računov DURS - če jih zahteva (sredstva so stara že več let in prav tako računi za nakup) ?

SuperDavčnik - 05.02.2015 - 10:46

To niso OOS pridobljena v lastni režiji.

 

OOS pridobljena v lastni režiji so tista OS, ki jih sami izdelate (primer: delavci iz materiala sklamfajo skupaj mašino) => v vašem primeru ne gre za OS pridobljena v lastni režiji; gre samo za "prekvalifikacijo" vrste prehodno nabavljenih (kupljenih) sredstev, tj. prenos iz zalog na OOS.

 

Glede uveljavljanja olajšave: uf - to je mejni primer. Problem je v tem, ker je investiranje (tj. "sprememba" denarnih sredstev v stvari) bila opravljena že pred leti, pri čemer pa je takrat šlo za investiranje v zalogo, zdaj pa je prišlo samo do prekvalifikacije zaloge v OOS, kar pa ne pomeni, da ste (na novo ali dodatno) investirali, tj. da ste zdaj denar spremenili v OOS.

 

 

 

? - 05.02.2015 - 11:28

Se ne strinjam s to razlago, da je vlaganje v OS samo v primeru neposredne pretvorbe denarnih sredstev v OS.

 

Primer: avans za OS v 2014 se ne šteje kot olajšava v letu 2014- šele prejem (aktiviranje) OS v 2015. Tu je vlaganje pretvorba terjatve ( ne denarja) v OS. Enako velja za nakupe OS, ki so poravnani s pobotom.

 

Tako po mojem lahko enako pretvorbo iz trgovskega blaga v OS uveljavite kot olajšavo.

karena - 05.02.2015 - 14:28

Seveda z ustreznim sklepom in podpisom odgovornega.

silba - 05.02.2015 - 18:58

Olajšava letos.

Vendar pa se poraja vprašanje kakšna sredstva so to, da so bila na zalogah sedaj pa na osnovnih sredstvih. Ali se ukvarjate s prodajo rabljene opreme in sedja to opremo uporabljate v svoji dejavnosti? 

V kolikor gre za rabljeno opremo ste jo morali v teh letih tudi slabiti (davčno priznan odhodek), saj je gotovo izgubljala na vrednosti. V kolikor pa ne, jo morate sedaj pred prenosom na OS. In šele tako zmanjšana vrednost je v rednost investicij v OS. Pa še kakšno vprašanje se poraja.