krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpis - zakomplicirano

265  15.01.2015 - 09:03h / DDPO / Avtor: Mojca / 121 / 2

Prosila bi vas za en nasvet.
Na zalogi imamo od leta žnj eno staro zalogo.
Ali lahko to odpišemo davčno priznano ali nepriznano in kaj je z DDV-jem. Pri inventuri se od manjkov plača DDV, kaj pa v tem primeru? Gre še za staro davčno stopnjo.
Vem, da bi morali vsako leto narediti slabitev zalog in postopno odpisati a tega v prejšnjem računovodstvu niso naredili. Sedaj zahteva direktor odpis, da bo bilanca realna. Lepo prosim za nasvet.
 

Sabina V - 15.01.2015 - 14:51

Vse je odvisno kaj dejansko boste naredili s to zalogo.

scenari 1.: Če jo boste še vedno imeli potem je to slabitev, ni davčno priznan odhodek, DDV se ne obračuna saj ne gre za neposlovno rabo, še niste porabili blago še imate.

Scenari 2.: prodate po minimalni ceni, znižati si stroške skladiščenja. v prem primeru imate prihodke, seveda obračunate tudi DDV, in pa stroške blaga. Tudi če bo iz tega naslova izguba, ker ne morete prodati nad nabavno vrednostj gre pboje (prihodki in odhodki) v davčni obračun

Scenari 3: blago gre na uničenje. Morate imeti dokazilo da je uničeno in pa tudi neko potrdilo neke ugotovitve zakaj blaga niste prodali. Da bi bili stroški prodaje višji od prihodkov in da se vam bolj splača uničiti.

Scenari 4.: ne vem za kakšno robo gre ampak morda lahko naredite pogodbo in darujete kakšni dobrodelni organizaciji. Oni lahko to uporabijo, če je kaj uporabnega, vi pa imate olajšavo. DDV se obračuna in plača

 

Mojca - 15.01.2015 - 15:46

Blago smo dali dejansko na uničenje. Jaz bi rekla, da je to davčno nepriznano, DDV pa nebi poračunavala.

Imam prav?