krpan in druščina postani član

Naslov teme: brezplačno delo- volonter

5179  02.10.2013 - 12:03h / Ostalo / Avtor: mlada / 144 / 9

Pozdravljeni!

 

Prvič se srečujem z zadevo, zato prosim za pomoč, če ima kdo izkušnje.

 

Spoznali smo mladega in pridnega  fanta (19let), ki še obiskuje šolo. Ker ga zelo zanimajo mehanična dela in je sam zbiratelj in ljubitelj starih motornih koles, nas je prišel prosit, da bi nam brezplačno pomagal in si s tem pridobil izkušnje in si kdaj in kdaj popravil v naši delavnici kakšen svoj motor. Obiskuje pa šolo za avto-mehanika.

 

V primeru, da pridejo "iz uprave....siva ekonomija....in podobno" , se nam lahko zgodi, da nam celo ne verjamejo. Fant pa je v resnici volonter. Ali moramo kje to javiti, prijaviti...?

 

Hvala za odgovor. LP

Martina - 02.10.2013 - 12:38

Bolj za šalo.

 

 

Le kako vam ne bi verjeli. Gospod predsednik je v svoji kampaniji opravljal volonterska dela, DURS je pozvav k volonterskemu delu na uradih. Dejansko je mnogo institucij napeljevalo k volonterskemu delu.

mlada - 02.10.2013 - 12:52

Vse kar ste navedli je res . A pozabili ste, da to NE velja za "navadne smrtnike", kot smo mi. Nas bi pa še nedolžne poslali "nekam...", kljub temu, da spadamo med te "neumneže", ki nismo nikoli ostali dolžni nobeni firmi in nobeni ustanovi "države". 

 

Sama pa se res čudim, no bom rekla, da sem prijetno presenečena nad nekaterimi mladimi, ki se trudijo in želijo delat, v zameno pa hočejo sprejet le izkušnje. Take je težko najti.

marcel - 02.10.2013 - 13:39

Vaša dva zadnja stavka mlada:"Sama pa se res čudim, no bom rekla, da sem prijetno presenečena nad nekaterimi mladimi, ki se trudijo in želijo delat, v zameno pa hočejo sprejet le izkušnje. Take je težko najti."

Bolj žalostno je to, da je vaš zadnji stavek napisan v smislu, da bi zdaj vsi morali delati zastonj, da bi vam kot podjetju šlo lepo??? Marikdo bi delal volontersko, samo da dobi izkušnje, vendar se tudi to ne ponudi.... Najbol žalostno pa je to, ko pridigajo o 10 letnih delovnih izkušnjah tisti, ki so sami šli čež PLAČANO pripravništvo, uvajanje,...., nekje pa moreš dobiti izkušnje ....

mlada - 10.10.2013 - 11:03

Kaj govorite bedarije, nihče ni omenil, da bi morali delati zastonj. Zgrešili ste bistvo vprašanja!!!!!!!!!! Osredotočite se raje na odgovor, ki bo spraševalcu pomagal. Ali imate v račuinovodstvu čas za provokacijje???? Jaz ga nimam. 

Prva Brina - 02.10.2013 - 14:14

Pa naj vam prinese napotnico ŠS in mu plačajte simbolno vsoto.

Lp

Lusja - 02.10.2013 - 15:11

Se strinjam s Prvo Brino, to je verjetno najelegantnejša rešitev, sicer bi znal biti res še problem - tudi volonterje je potrebno nekako zavarovati, obstaja nek pavšal za poškodbe pri delu. Pa ne bom zdaj načela teme o hiperzbirokratizirani in neživljenjski državi...

Muflon - 03.10.2013 - 07:20

Študentska napotnica je najbolj elegantna rešitev.

kr tam eden - 03.10.2013 - 07:56

volonterja morate prijaviti. Na spletu poberite obrazec M1-2/B (pdf format, s spustnimi seznami in ga je zelo enostavno izpolniti), ga natisnete in pošljete na ZZZS. Mesečno potem plačate pavšal. Volonterju tudi drugače lahko izplačate kakšno nagrado.

Na enak način ga zavarujejo tudi servisi in vam to potem še zaračunajo... ergo, naredite sami, ne stane nič.

mlada - 10.10.2013 - 11:04

Se zahvaljujem za pomoč tistim, ki ste mi svetovali.