krpan in druščina postani član

Naslov teme: ODPRAVNINA 18.4.2013,ODJAVA,NOV ZDR

2487  10.04.2013 - 21:22h / Ostalo / Avtor: nina / 108 / 3

DElavec je bil zaposlen za nedoločen čas, z 18.3.2013 je dobil odpoved iz poslovnih razlogov in nato je bila sklenjena pogodba za določen čas do 18.4.2013.

Ali delavcu pripada odpravnina glede na nov zakon o ZDR-1 in če koliko ( plača je bila 800 eur ) -  glede na to da je bil prej pri istem delodajalcu zaposlen 8 let za nedoločen čas brez prekinitve ali mu pripada odpravnina tudi za ta leta po noven ZDR.

Ali mu po novem ZDR :

- odpravnina ne pripada, ker je bil zadni mesec zaposlen za določen čas

- odpravnina pripada samo od tega enega meseca za določen čas v višini po novem ZDR

- odpravnina pripada za vsa leta pri delodajalcu v višini po novem ZDR

Ali je kakšno prehodno obdobje za take primere.

 

Hvala za odgovore.

Danja - 11.04.2013 - 11:15

NAŠLA NEKAJ V ZVEZI Z VAŠIM VPRAŠANJEM:

Z določili 79. členu ZDR-1, se tudi v primeru prenehanja pogodbeo zaposlitvi za določen čas, uvaja pravica

do odpravnine. Delavec nima pravice doodpravnine v primeru prenehanja pogodbeo zaposlitvi za določen čas, če gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca,v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece vkoledarskem letu, za čas opravljanja javnih del ter zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Sicer pa v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je sklenjena za eno leto ali za krajše obdobje od enega leta zakon določa pravico do odpravnine v višini 1/5 povprečne mesečne plače delavca za polni

delovni čas iz zadnjih treh mesecev dela oziroma iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas. V primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi, ki je trajala več kot eno leto, pa ima delavec pravico do odpravnine za prvo leto zaposlitve (1/5 povprečne mesečne plače) in sorazmerni del odpravnine glede na trajanje zaposlitve (1/12 od 1/5 za vsak mesec dela).

Če delavec po prenehanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas pri istem delodajalcu nepretrgoma nadaljuje z delom na podlagi sklenjene druge pogodbe o zaposlitvi za določen čas, se odpravnina izplača za ves čas zaposlitve za določen čas in sicer ob prenehanju zadnje pogodbe o zaposlitvi za določen čas pri  tem delodajalcu.

odpovedjo.

Po določilih 108. člena ZDR-1 delavcu pripada odpravnina v višini:

– 1/5 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do deset let,

– 1/4 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če jezaposlen pri delodajalcu več kot deset let do 20 let,

– 1/3 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu,če jezaposlen pri delodajalcu več kot 20 let

nina - 11.04.2013 - 11:20

Hvala za navedbe- vse smo predhodno prebrali tudi mi ampak še vedno mi ni jasno ali je sploh odpravnina ali ne.

Po starem ZDR je ni ker je 1mza določen čas- kaj pa ker je odjava v času veljavnosti že novega ZDR

Danja - 11.04.2013 - 13:47

Odpravnina je sigurno! Vi bi mu jo morali napisati že v odpovedi iz poslovnih razlogov, izplačati pa na zadnji delovni dan, to je bilo že po starem zakonu tako, z novim pa se to ni spremenilo. Sprememba je le ta, da se odpravnina plačuje tudi ob prenehanju za določen čas, česar prej nismo poznali. Glede na to, da ste delavcu podaljšali delovno razmerje za en mesec, pač izdajte samostojno odločbo za izplačilo odpravnine, k delovni dobi za nedoločen čas pa morate obvezno prišteti še tisti mesec za določen čas, nato ugotavljajte višino odpravnine. Odpravnina je iztožljiva, nova pogodba za določen čas ne prekine pravice, ki je obstajala na dan prenehanja delovnega razmerja za nedoločen čas. Imate pa zelo čudno situacijo, če je delavec dobil odpoved iz poslovnih razlogov 18.03, je najmanj do 18.04. še tekel odpovedni rok. Preverite verodostojnost vaše odpovedi!! Mislim, da ste tu hoteli malo špekulirati, da bi se rešili izplačila odpravnine. Preverite, da se niste pri samem postopku opekli.