krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpis-davčno priznan?

1883  15.03.2013 - 20:33h / DDPO / Avtor: lili / 83 / 2

Prosim za vaše mnenje. Imeli smo terjatve do podjetja, ki je bilo lani izbrisano iz registra. Vložili smo tudi izvršbo. Odpisali smo jih lani. Šele letos pa smo dobili sklep sodišča, da se izvršilni postopek ustavi. Je odpis terjatve pod lani davčno priznan strošek - ali šele letos?

Hvala. 

Matjaž K - 15.03.2013 - 21:59

" Odpisali smo jih lani."

 

Predvidevam, da ste hoteli napisati "opravili smo popravek vrednosti terjatve", tj. 72/129.

 

Kakorkoli - če še niste zaključili "bilanc" za lansko leto, se odpis evidentira še v 2012.

 

zakaj: SRS 2006 v zasnovi ne smejo biti v nasprotju z MSRP. MSRP 10Dogodki po datumu bilance stanjadoloča:

 

 

Dogodki po datumu bilance stanja so tisti dogodki, tako ugodni kot tudi neugodni, ki se zgodijo med datumom bilance stanja in datumom odobritve računovodskih izkazov za objavo. Dogodki so lahko dveh vrst:

            (a) takšni, ki dajejo dokaze o okoliščinah, ki so obstajale na dan bilance stanja (popravljalni dogodki po datumu bilance stanja),

 

            in

            (b) takšni, ki zgolj nakazujejo okoliščine, ki so se pojavile po datumu bilance stanja (nepopravljalni dogodki po datumu bilance stanja).

 

 

V členu 9 MSRP 10 je zapisano/določeno:

 

            9. Sledijo zgledi popravljalnih dogodkov po datumu bilance stanja, ki

zahtevajo, da podjetje popravi zneske, pripoznane v njegovih računovodskih

izkazih, ali da pripozna postavke, ki prej niso bile pripoznane:

            […]

            (b) prejem informacije po datumu bilance stanja, ki kaže, da je bilo na dan bilance stanja sredstvo oslabljeno ali da je treba popraviti znesek prej pripoznane izgube zaradi oslabitve takšnega sredstva. Na primer:

            (i) bankrot odjemalca, ki se zgodi po datumu bilance stanja, navadno potrdi, da je izguba v zvezi s terjatvami že obstajala na dan bilance stanja in da mora podjetje popraviti knjigovodski znesek terjatve do odjemalca,

            […]

Matjaž K - 15.03.2013 - 22:05

Kar pa zadeva davčno priznanost (v leto 2012 evidentiranega) odhodka prevrednotenja terjatev oz. njihovega odpisa je treba upoštevati ZDDPO-2 21. člen:

 

21. člen

(prevrednotenje in odpis terjatev)

            (1) Odhodki zaradi prevrednotenja terjatev zaradi oslabitve se priznajo v obračunanih zneskih v skladu z 12. členom tega zakona, vendar znesek teh odhodkov v davčnem obdobju ne sme presegati nižjega od naslednjih zneskov:

            – zneska, ki je enak aritmetični sredini v preteklih treh davčnih obdobjih dejansko odpisanih terjatev pod pogoji iz šestega odstavka tega člena, ali

            – zneska, ki predstavlja 1% obdavčljivih prihodkov davčnega obdobja.

            (5) Odhodki zaradi prevrednotenja terjatev, ki po prvem odstavku tega člena niso priznani kot odhodki, se priznajo ob odpisu celote ali dela terjatev, ki niso bile poplačane oziroma poravnane, pod pogoji iz šestega odstavka tega člena.

            (6) Odpis terjatev je priznan kot odhodek na podlagi pravnomočnega sklepa sodišča o zaključenem stečajnem postopku ali na podlagi pravnomočnega sklepa o potrditvi prisilne poravnave, v delu, v katerem terjatve niso bile poplačane oziroma niso bile poplačane v celoti. Odpis terjatev je priznan kot odhodek tudi na podlagi neuspešno zaključenega izvršilnega postopka sodišča ali brez sodnega postopka za poplačilo terjatev, če zavezanec dokaže, da bi stroški sodnega postopka presegli znesek poplačila terjatev, oziroma če dokaže, da so bila opravljena vsa dejanja, ki bi jih opravil s skrbnostjo dober gospodarstvenik, za dosego poplačila terjatev, oziroma da so nadaljnji pravni postopki ekonomsko neupravičeni.

            […]

 

Vpisovanja v obr. DDPO pa ne bom podrobno opisoval, ker je rahla »kolobocija« - če ste v istem letu imeli 72/129 in tudi po pogoji iz ZDDPO-2 21. (6) opravljeno evidentiranje 129/120, najprej tisti knjiženo na 72 presojate na podlagi ZDDPO-2 21. (1) in potencialno del ali celoto izločate iz davčno priznanih odhodkov, nato pa v nadaljevanju pri povečanju odhodkov na raven davčno priznanih predhodno »ven zmetan del« spet »zmečete not«.