krpan in druščina postani član

Naslov teme: kratkotrajno delo

1719  08.03.2013 - 07:29h / DDPO / Avtor: rk / 166 / 4

Pozdravljeni, zanima me priznavanje stroškov pri opravljanju kratkotrajnega dela. Oseba, ki opravlja kratkotrajno delo, ga opravlja brezplačno. Pri opravljanju tega dela pa ima ta oseba določene stroške (prevoz, prehrana, če uporablja svoje vozilo še kilometrina, cestnina,...). Kako je z povračilom (izplačilom) teh stroškov? Prav tako pa lahko pri opravljanju kratkotrajnega dela oseba v podjetju povzroča stroške (uporaba službenega vozila, telefona, ....) Kako je s priznavanjem teh odhodkov kot davčno priznanih?

FRANJA - 08.03.2013 - 19:56

Če imate v mislih kratkotrajno delo družinskega člana,je to brezplačno opravljanje ,omejeno na 40 ur na mesec,voditi se  mora tudi evidenca teh opravljenih ur.Ni nobenih povračil in jih tudi ne smete knjižiti .To pomeni ,da je brez veze govoriti o davčno priznanih stroških oz.nepriznanih stroških.

LP

rk - 09.03.2013 - 10:50

OK, njemu ne moremo izplačat povračil, se strinjam, samo ker sem bila na enem seminarju, kjer je predavateljica trdila nasprotno, sem želela to preverit. Sprašujem se samo, n.pr. ali lahko ta oseba koristi službeno vozilo, službeni telefon,(n.pr. lastnik podjetja ne dela v podjetju,  njegova mama pa mu pomaga  pri komercialnih zadevah, se s službenim vozilom pelje v nabavo,...), nenazadnje je potrebno nabaviti gorivo, vinjeto, menjati gume,......ali so ti stroški davčno priznani odhodek ?

tori - 09.03.2013 - 11:43

Materialni stroški, ki nastanejo in za katere imate račune, so neobhodno potrebni za poslovanje podjetja in na drugi strani s tem ustvarjate prihodke, je moje mnenje da.

00 - 09.03.2013 - 13:38

 Sprašujem se samo, n.pr. ali lahko ta oseba koristi službeno vozilo, službeni telefon,(n.pr. lastnik podjetja ne dela v podjetju,  njegova mama pa mu pomaga  pri komercialnih zadevah, se s službenim vozilom pelje v nabavo,...), 

 -  na stroških se tako ne vidi, kdo je vozil avto  -  časovno gre pa (teoretično!?) v sklop priznanih 40  ur.

 

 nenazadnje je potrebno nabaviti gorivo, vinjeto, menjati gume,......ali so ti stroški davčno priznani odhodek ?

Saj se računi glasijo na doo in ne na mamo?