krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odprtje novega d.o.o. - povezane osebe

1409  24.02.2013 - 12:23h / DDPO / Avtor: Anča / 53 / 2

Pozdravljeni, prosim za pomoč. Lastnik d.o.o. (zaposlen v d.o.o.) in direktor bi skupaj odprla še en d.o.o., ki bi prevzel del prodajne dejavnosti obstoječega d.o.o., se pravi internetno trgovino bi peljali preko novega d.o.o.

V ta namen bi kupovali artikle po proizvodni ceni od obstoječe d.o.o. in jo po enaki prodajni ceni, kot jo ima prvi d.o.o.,  prodajali preko novega d.o.o. V bistvu gre samo za ločitev obstoječe dejavnosti na dva d.o.o. glede na prodajni kanal.

Je lahko tukaj kaj spornega glede povezanih oseb in transfernih cen? Je lahko kaj spornega, če sta oba lastnika ali je bolje, če je tokrat lastnik direktor iz obstoječega d.o.o., lastnik obstoječega pa tukaj direktor?

Je nova d.o.o. avtomatsko zavezanec za DDV zaradi obstoječe in povezanih oseb?

Najlepša hvala za odgovore.

Jože - 25.02.2013 - 09:48

Torej obstoječo d.o.o. boste izčrpavali, saj boste prodajali izključno po proizvodnji ceni. Sicer pa ni ovir za tak način organizacije in prodaje.

Anča - 26.02.2013 - 17:01

Ni bilo mišljeno izčrpavanje, samo preusmeritev enega dela trženja, ki predstavlja cca 10% celotnih prihodkov obstoječe d.o.o. na novo d.o.o. Zanimalo me je samo, če je prodajna oz. nabavna cena artikla v čemerkoli sporna glede povezanih oseb. V bistvu se bo enak davek od dobička plačeval na firmi B namesto na firmi A.