krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpis terjatev davčno priznan - podjetje izbrisano iz sodnega registra

1271  19.02.2013 - 09:24h / DDPO / Avtor: Nataša / 126 / 1

Imamo terjatve iz leta 2006 do podjetja, ki ne obstaja več...je izbrisano iz sodnega registra. Izvršbe nismo vlagali, ker nam je odvetnica povedala, da nimajo več nič premoženja (povedala nam je ustno).

 

Zanima me, če terjatev lahko odpišemo kot davčno priznan odhodek in če lahko naredimo popravek ddv-ja.

Pri posvetovanju - Zveza računovodij so nam rekli naj se sklicujemo na 6 odstavek 21.člena ZDDPO-2, ki pravi:

 

(6) Odpis terjatev je priznan kot odhodek na podlagi pravnomočnega sklepa sodišča o zaključenem stečajnem postopku ali na podlagi pravnomočnega sklepa o potrditvi prisilne poravnave, v delu, v katerem terjatve niso bile poplačane oziroma niso bile poplačane v celoti. Odpis terjatev je priznan kot odhodek tudi na podlagi neuspešno zaključenega izvršilnega postopka sodišča ali brez sodnega postopka za poplačilo terjatev, če zavezanec dokaže, da bi stroški sodnega postopka presegli znesek poplačila terjatev, oziroma če dokaže, da so bila opravljena vsa dejanja, ki bi jih opravil s skrbnostjo dober gospodarstvenik, za dosego poplačila terjatev, oziroma da so nadaljnji pravni postopki ekonomsko neupravičeni.

 

Torej mi bi se sklicevali na dejstvo, da so nadaljni pravni postopki ekonomsko neupravičeni, če podjetje ne obstaja več...ali lahko odpišemo terjatve kot davčno priznan odhodek in naredimo popravek ddv-ja ?

 

martina - 19.02.2013 - 11:00

Zakaj pa ne?