krpan in druščina postani član

Naslov teme: Preplačilo DDV - kaj zdaj ?

957  05.02.2013 - 12:48h / DDV / Avtor: Jožica / 120 / 5

Spoštovani!

 

Kaj bi mi svetovali glede nastale situacije , ker  jo osebje Dursa različno interpretira in sicer:

zaradi "napačnega knjiženja " oz. napačnih nastavitev smo v dveh obračunih ( mesečni zavezanci) izpustili ddv - seveda v naše breme . V novemberskem obračunu se je to ponovilo , pa so nas opozorili in smo popravili , kar so seveda upoštevali. Pri tem obračunu smo priložili tudi popravke za ta dva meseca ( junij in september). V decembru smo imeli obveznost ddv, katero smo si zmanjšali za " popravljeno razliko". Pa je bil takoj opomin in po posvetu z dursovo uslužbenko smo morali to razliko takoj doplačati , v izogib davčni izvržbi. Sedaj me zanima, kaj narediti ,da dobimo nazaj ta znesek ? Ali je tudi tukaj samoprijava - ali samo če je v njihovo breme?

Pa niti ne vem, na koga se obrniti , ker sem po petih razgovorih dobila razlago, da je to sedaj vse drugače , ker

se plačuje v državni proračun in ne več na "pristojni durs".

Upam, da sem bila dovolj razumljiva , da mi boste lahko svetovali !

Vnaprej iskrena hvala!

00 - 05.02.2013 - 12:54

Nejasno: če ste popravke dali že v novemberskem obračunu in jih plačali, ne vem, kaj ste imeli zmanjševati  za " popravljeno razliko". v decemberskem obračunu?

martina - 05.02.2013 - 13:47

Moram priznati, da ne razumem, kaj ste izpuščali in kako ste to popravljali. V vsakem primeru pa velja: plačila se morajo ujemati z oddanimi obračuni. Druge razlage ne morete imeti niti vi niti DURS.

Martin Krpan - 05.02.2013 - 14:31

Priznam, da vsega ne razumem, kar ste zapisali :).

 

Stvar pa je takšna - če ste se "zmotili" v vašo škodo in ste v davčnem obračunu izkazali preveč obračunanega DDV ali premalo odbitka DDV, se napaka odpravi v tekočem davčnem obračunu.

 

Če pa so obračuni OK in ste plačali več, kot ste izkazovali v davčnem obračunu, potem pa ob naslednjem oddanem obračunu (seveda, če izkazujete davčno obveznost po obračunu) plačate manj, kot že imate "preplačila".

Jožica - 05.02.2013 - 15:20

Najprej hvala vsem za odgovore. Potem - se opravičujem za nejasno razlago . Mogoče bo bolj razumljivo to, da navedem, da so nam upoštevali novemberski popravek obračuna , v juniju in septembru je bila ista napaka, pa je niso upoštevali. Za to se gre - mogoče se pa ne da popravljati za nazaj - če je temu tako , vas prosim, da mi pojasnite ! Ker , kakor razumem, če se zmotiš v njihovo breme imaš pravico do popravka na podlagi samoprijave - menda eno leto , kaj pa če se v svoje breme???? Vljudno prosim za vašo razlago. Vsem še enkrat hvala!

valat - 06.02.2013 - 07:53

Odgovoril vam je Martin Krpan.

 

Lep pozdrav!