krpan in druščina postani član

Naslov teme: Normiranci in knjige

198  09.01.2013 - 16:23h / Ostalo / Avtor: knap / 80 / 4

Je morda komu jasno zakaj bi normiranci morali voditi knjigo osnovnih sredstev,... Jasno mi je da morajo voditi evidenco izdanih računov in seveda plačilo le-teh ter pretok gotovine. Tudi mi ni jasno zakaj morajo voditi knjigo prejetih računov če niso ddv zavezanci. Pojasnilo v Obrtniku je namreč bilo:... pa ne mislite da potem ne boste rabili računovodje... kje je potem poenostavitev

leo - 09.01.2013 - 18:11

Ni res, da morajo voditi knjigo prejetih računov.

 

Glede OS pa domnevam, da jo je tudi smiselno voditi, za vsak slučaj, če boš kasneje ugotovil, da ti bo bolje po dejanskih stroških.

 

 

Maja - 10.01.2013 - 07:22

Seveda bodo morali voditi evidenco o svojih prihodkih, da bodo ugotavljali,

če slučajno ne presežejo cenzusa. Glede na promet, pa tako vsak sam normiranec

ve, kam sodi.

 

cah - 10.01.2013 - 07:48

V skladu s Pravilnikom o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost vodijo "normiraci" evidenco izdanih računov in evidenco osnovnih sredstev. Zakaj evidenco OS (morda boste te podatke potrebovali, ko ne boste več izpolnjevali pogojev). V primeru, da ste še zavezanec za DDV (ali prostovoljni) pa morate voditi tudi evidenco prejetih računov. Evidenca pretokov je predpisana za tiste, ki vodijo knjige po načelu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva, v nobenem primeru pa ne za "normirce"

marjan - 10.01.2013 - 19:53

Zato, ker je amort. osnov. sredstev upoštevana v 7o % normirnih stroških...in če v naslednjih obdobjih "pade" pod vodenje po dejanskih prihodkih in odhodkih, mora upoštevati amortizacijo od tam naprej. Logično?