krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izjava po 45.čl. ZDDV-1 /oba prepozno oddala/

161  08.01.2013 - 14:20h / DDV / Avtor: Mirko / 105 / 2

Jaz imam takšen problem. Oba najemodajalec in najemnik sva prepozno oddala izjavo po 45.čl.. Sem najemnik in si vstopnega ddv ne odbijam.Ali je dovolj prvi mesec/ zamuda je bila 6 dni/ ali pa  dokonca poteka najemne pogodbe ne smem odbijati vstopnega ddv? V zakonu ne najdem rešilne bilke. Hvala.

Uredništvo - 08.01.2013 - 15:01

Tako rekoč ste kaznovani samo za en mesec, v kolikor se storitev najema zaračunava za obdobje koledarskega meseca. Za naslednji koledarski mesec pa upoštevate vse obveznosti in pravice, ki vam gredo skladno z ZDDV-1.

 

Če še niste član superdavkov, priporočamo, da stopite na pravo davčno avtocesto www.superdavki.com in v tem mesecu lahko brezplačno prejmete še letno vinjeto za slovensko avtocestno omrežje. Več o tem na http://www.superdavki.com/register.php

Martin Krpan - 08.01.2013 - 19:53

Predvidevam, da je "kolega" mislil glede kaznovanosti to, da nimate pravice do odbitka DDV, če vam je bil le-ta za prvi mesec najema obračunan in če je bila v tem mesecu oddana izjava. Torej je dolžan najemodajalec račun stornirati in izdati račun brez obračunanega DDV - oprostitev skladno z določili 44. člena ZDDV-1. Najemodajalec je dolžan tudi izvesti popravek odbitka DDV za prostore, ki jih je oddal v najem, v kolikor je uveljavil pravico do odbitka DDV (cca. 1/120 od uveljavljenega odbitka ....) itd.

 

Skratka, zaradi neizpolnjevanje strogih administrativnih pogojev oba pogodbena partnerja v tem primeru res doleti ... kazen :).