krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nepr.odaja izjave po 45.čl.zddv-1

157  08.01.2013 - 12:14h / DDV / Avtor: Mira / 123 / 4

Smo najemodajalci in smo oddali izjavo po 45.čl.ZZD-1 pravočasno/ december / , pred dobavo nepremičnine v najem . Sedaj/ januar/ pa smo ugotovili, da najemnik te izjave ni oddal pravočasno, zamudil je dva dni oz. je navedel datum najema  dva dni po tistem, ko je najemna pogodba že veljala.  Kaj sledi pri najemodajalcu. ki je zaračunal ddv? Ali lahko ostane tako, ker je oddal svojo izjavo pravočasno ,ALI mora poračunati vstopni ddv od vlaganj odtega dela nepremičnine in obračunavati odbitni delež, ddv ,ki jebil neopravičeno zaračunan pa seveda odvesti državi in izstaviti novi račun brez ddv ? Ali ja kakšna druga rešitev te situacije ?  Hvala.

Martin Krpan - 08.01.2013 - 12:18

Tako, kot ste zapisali, "visi v zraku" 1 mesec, če se najemnina obračunava mesečno (koledarski mesec). Torej, za 1 mesec (1/120 odbitka DDV :)) ste dolžni vrniti preveč uveljavljene pravice do odbitka DDV.

 

P.S. če še niste član superdavkov, priporočam, da stopite na pravo davčno avtocesto www.superdavki.com in v tem mesecu lahko brezplačno prejmete še letno vinjeto za slovensko avtocestno omrežje. Več o tem na http://www.superdavki.com/register.php

joli - 08.01.2013 - 13:55

Bi še jaz kar tule podala svoje vprašanje. Prvič imamo sedaj pogodbo za najem poslovnih prostorov med dvema pravnima osebama, bomo podali izjavo od 01.01. dalje. Zanima pa me, če je to izjavo potrebno oddajati potem za vsak mesec posebej. Ali je dovolj enkratna izjava. Najemnina pa se obračunava mesečno.  Namreč pogodba se je podpisala za eno leto z možnostjo podaljšanja.

Hvala

Klepetalka - 08.01.2013 - 14:01

Izjavo oddate na začetku oz. ob podpisu najemne pogodbe in je ne oddajate vsak mesec znova.

lp,

Martin Krpan - 08.01.2013 - 19:47

P.S. Dodatek - izjavo skladno z določili 45. člena ZDDV-1 sta dolžna tako najemodajalec in najemojemalec dolžna predložiti (vsak) svojima pristojnima davčnima organoma PRED opravljeno transakcijo. Odda se pa res le "enkrat", razen če pride do določenih sprememb pri najemnini (npr. povečan obseg najema itd.).