krpan in druščina postani član

Naslov teme: pomoč ob poplavi - prihodek ali 291 konto

155  08.01.2013 - 12:04h / DDPO / Avtor: MeTa / 191 / 3

Podjetje je od Slovenskega podjetniškega sklada dobilo pomoč ob poplavah, ki so jo prizadele lansko leto.

Nakazilo je bilo sprovedeno v decembru 2012, vendar se bodo nova osnovna sredstva iz tega naslova nabavljal letos 2013. Sprašujem, ali lahko nakazilo-pomoč v letu 2012 obravnavam kot prehodno preko pasivnih časovnih razmejitev, konto 291?

Ali in zakaj, če ja, bi morala vrednotiti že kot prihodek v letu 2012?

 

Hval za vaša razmišljanja. Sredstva so nepovratna.

tinchy - 09.01.2013 - 07:27

Tudi mi imamo takšen primer...

Prosim za nasvet!

neny - 09.01.2013 - 07:49

Menim, da če boste to odškodnino uporabili za nakup novih, v poplavi uničenih osnovnih sredstev, knjižite prejeta sredstva na DPČR v skupino 96 in iz tega v naslednjih letih pokrivate amortizacijo teh OS. Če pa bi pokrivali tekoče stroške (čiščenje, izsuševanje, popravila ...), potem bi to knjižili na KPČR v sk.29 in od tam prenašali na prihodke v skladu s prejetimi računi.  

silba - 09.01.2013 - 22:12

Nič ne omenjate če so bila sredstva zavarovana in ali je bila pomoč dana kar tako in ne za konkretno osnovno sredstvo.

Zneski povračil škode po zavarovalnih policah predstavljajo samostojno sredstvo (terjatev) in samostojne prihodke. Pripoznajo se, ko zahtevki postanejo \'terjatev\' – torej, ko je verjetno da, bo odškodnina zares plačana. .

 

Odločanje o tem, kdaj pripoznati terjatev do zavarovalnice, zahteva podrobno analizo zavarovalnih polic, saj vemo, da je potrebno brati drobni tisk.  V  primerih, ko niso izpolnjeni pogoji za pripoznanje terjatev do zavarovalnice, se ti zneski razkrijejo kot  pogojna sredstva – torej v pojasnilih k računovodskim izkazom.

Prav gotovo je primerno, da se v pojasnilih k izkazu poslovnega izida na enem mestu prikaže vse prihodke in vse odhodke povezane z odpravo posledic poplav ter ugotovitev izida, ki je v primeru zavarovanj \'staro za novo\' in radodarne pomoči države lahko tudi pozitiven.