krpan in druščina postani član

Naslov teme: prevoz blaga SLO - CRO davek?

148  08.01.2013 - 09:35h / DDV / Avtor: izvoznik / 124 / 1

Kupcu iz Cro (davčnemu zavezancu) bomo prodali blago in ga izvozili. Prevoz iz Slo na Hrvaško bo opravil hrvaški prevoznik (zavezanec). Kakšen račun lahko pričakujemo za transport - verjetno nam bo prevoznik zaračunal PDV? Ali v tem primeru lahko zahtevamo povračilo pdv in kakšen je postopek za povračilo (komu predložimo vlogo, katere dokumente potrebujemo)?

Martin Krpan - 08.01.2013 - 09:45

Kolikor poznam hrvaški predpis, vam za tovrstno transakcijo ne bo obračunan njihov DDV (prevozni račun bi moral biti vštet v carinsko osnovo pri uvozu blaga do prvega namembnega kraja na Hrvaškem). V primeru obračuna hrvaškega PDV je z Hrvaško zagotovljena reciprociteta - seveda, če je ta "korektno" obračunan. Postopek vračila? Podoben, kot v SLO, obrnite se na hrvaški DURS.

 

Z vidika slovenskega DDV - kraj opravljene transakcije je v SLO (prvi odstavek), vendar je transakcija v SLO oproščena plačila DDV (52. člen ZDDV-1), transakcijo vpišete v obrazec DDV-O pod oproščene nabave.

  

P.S. če še niste član superdavkov, priporočam, da stopite na pravo davčno avtocesto www.superdavki.com in v tem mesecu lahko brezplačno prejmete še letno vinjeto za slovensko avtocestno omrežje. Več o tem na http://www.superdavki.com/register.php