krpan in druščina postani član

Naslov teme: S.p. + poslovodenje ali prispevki fizična + poslovodenje?

57  03.01.2013 - 20:09h / Ostalo / Avtor: Katra / 66 / 2

Prosim če zna kdo pojasniti sledeče:

zadnjič sem brala članek - mislim da je bilo v e-super časniku - če je s.p. zavarovan na podlagi 15. člena ZPIZ kot s.p. in plačuje vse prispevke in ima poleg tega še pogodbo o poslovodenju (šifra 1108 pri izplačilu), mora od te pogodbe plačevati prispevek za PIZ.

Če pa fizična oseba sama plačuje vse prispevke (podobno kot s.p.) in ima pogodbo o poslovodenju (šifra 1141 pri izplačilu), mu teh prispevkov za PIZ ni treba plačevati!"!!!!

Zakaj tako oz. zakaj razlika pri plačilih prispevkov za PIZ, saj v bistvu tudi s.p. kot fizična oseba plačujeta oboje prispevke. Zakaj bi torej morali plačevati še prispevke za PIZ od poslovodne pogodbe, če imaš s.p.????

Lep pozdrav.

novinc - 03.01.2013 - 20:43

Domnevam, da govoriš o dodatnem prispevku za PIZ.

Pri spju je po mojem tako prav, kot si opisala, saj gre za njegovo drugo zaposlitev (poleg spja). Enako je, če ima poslovodja osnovno zavarovanje  001 - delovno razmerje drugje  in se v obeh primerih šteje ta doo kot drugi delodajalec.

 

Pri fizični osebi pa domnevam, da misliš samozaposlenega lastnika-poslovodjo (040), ki ima (za razliko od omenjenega spja) edino zaposlitev v tem dooju in je ta njegov glavni delodajalec - in je seveda prav, da ne plačuje še dodatnega PIZ.

Delovna doba - 04.01.2013 - 12:01

Tako je.