krpan in druščina postani član

Naslov teme: Storitev izobraževanja v EU

5384  29.10.2012 - 10:45h / DDV / Avtor: ajša / 69 / 2

Želeli bi davčnem zavezancu v SLO izstaviti račun za storitev izobraževanja, ki je bilo opravljeno v EU, slovenskem davčnem zavezancu, ki je naročnik te storitve. Ravno tako bi radi le temu še zaračunali stroške, ki jih je imel naš zaposleni (kilometrina, nočitev v tujini, reprezentanca, dnevnica..). 

Zanima me kako je v konkretnem primeru z DDV - ali se obračuna ali ne?

 

Prosim za vaša mnenja.

Hvala.

Martin Krpan - 29.10.2012 - 12:22

Ajša, a ste "problematični", ker ste "šlampasti" pri vprašanju.

 

Ker je tudi Slovenija v EU, kje je potem bilo izvedeno izobraževanje. Tistega glede "stroškov" pa potem sploh ne razumem :).

 

Torej - ali ste vi prodali "naročniku" izobraževanje, ki ga je bil deležen vaš zaposlen, vključujoč njegove dodatne stroške? Če je odgovor DA - potem naročniku storitve sploh niste "prodali" izobraževanje, temveč "neka jdrugega".

 

Če pa ste vi za naročnika poravnali izobraževanje v drugi državi članici, pri čemer se je njegov delavec peljal z vašim (in ste mu tudi poravnali vse pripadajoče stroške), potem pa je govora o izobraževanju in če je bilo izobraževanje izvedeno npr. v Nemčiji, potem mu morate obračunati nemški mwst :).

 

Šlampeki, šlampeki ... :).

 

P.S. So pa možne še druge variante, glede na vsebino vprašanja mi niti "kristalna krogla" ne pomaga :)))

ajša - 05.11.2012 - 07:50

Šlampeki? Prosim za malo več bontona :-) No, bom razložil, da ne bo preveč šlampasto..

 

Naš zaposleni (Slo) je izvedel izobraževanje v Franciji. Storitev in ostale navedene stroške pa bi zaračunali Slovencu naročniku izobraževanja.