krpan in druščina postani član

Naslov teme: kmet-dopolnilna dejavnost

4791  24.09.2012 - 13:30h / Ostalo / Avtor: Evita / 114 / 3

Kmet bi registriral dopolnilno dejavnost za peko pirinega kruha, ki bi ga prodajal v vrtec. Zato mora izstaviti račun. Kaj menite ali naj se prijavi kot pavšalist ali prijavi vodenje računovodstva po dvostavnem knjigovodstvu. Če bi nastavil knjigovodstvo kako naj dobi pirino moko ki jo pridela na kmetiji ali les ki ga uporabi za peko kruha in ga pripelje iz svojega gozda v svoje stroške.

Isto kmet ima konje. Sedaj bi s tem konji izvajal dejavnost jahanja za otroke s prilagojenim programom. Kako se naj registrira ali kot dopolnilna dejavnost ali kot društvo ali kot s.p. Če se kot s.p. se nam pojavlja isto vprašanje kako knjižiti stroške (seno, oves) ki ga pridela na svoji kmetiji.

anah - 24.09.2012 - 17:37

za vse naštete surovine in usluge za izvajanje dopolnilne dejavnosti, si mora na osnovni kmetijski dejavnosti izdelati proizvodno ceno.

stroški gnojil, semen, stroški oranja, strošek obrabe mehanizacije, ... dobimo ceno za pirino zrno - ko osnovnega produkta iz osnovne dejavnosti.

temu potem dodam še mletje, mogoče sušenje, shranjevanje, in potem že skoraj pridete do vhodnega stroška pirine moke.

Podobno velja za les .

Za konja se je pa potrebno odločiti, če bo tudi v dopolnilni dejavnosti - če to gre v dopolnilno dejavnost?

ali bi to moralo biti kaj drugega.

konj ima svojo ceno, je kot osnovna čreda. Seno in oves, kalkulacija proizvodne cene, podobno kot pri piri.

 

če sem kaj pomagala?

 

 

Če ne bo prišlo do kakšnih sprememb, pa bodo nekateri kmetje tudi iz osnovne kmetijske dejavnosti z novim letom morali voditi poslovne knjige. kako se bo vaš kmetovale odločil je seveda odvisno, kakšen je njegov katasterski dohodek. za dopolnilno dejavnost pa je seveda odvisno kakšne stroške lahko zberete in če so dejanski stroški lahko višji od stroškov, ki so dovoljeni pavšalistom.

 

Sonja - 25.09.2012 - 09:13

Če prav razumem ( ne vem pa če je za kmete kaj posebno drugega pri dopolnilni dejavnosti),

stalna (planska) cena je kalkulativna postavka, ki mora nositi za seboj fakture:

fa za seme, fa za gorivo, fa za popravilo strojev, fa za nabavo pluga-am,fa za elektriko.....

Kaj pa tehnični  in sanitarni pogoji za peko kruha doma za potrebe otrok,nobenega kompliciranja, če hočemo vzpodbuditi podjetništvo, toda  vsaj minimalni  higienski standardi bi morali biti zagotovljeni.

Zakaj že enkrat ne naredijo kot avstrijci , določijo pavšalno obdavčitev in bo manj izmikanja davkom. Zakaj odkrivamo toplo vodo, če gre Avstrijcem tako dobro ( najnižja nezaposlenost V EU) in mi enostavno ne kopiramo njihov sistem. Vinske ceste polne, kmetje veselo tržijo....se ne mućijo z računi, država pa dobi svoje.

 

Danja - 25.09.2012 - 11:26

Za dopolnilno dejavnost na kmetiji so v primeru pavšala priznani materialni stroški v višini 70%. Ali ste preverili, če kmet ne bo zavezan k dvostavnemu knjigovodstvu iz osnovne dejavnosti po novem? V tem primeru bo verjetno tudi za dopolnilno dejavnost vodil evidence po dejanskih stroških, saj davčni sistem ne dopušča na eno davčno številko različnih načinov vodenja?

Ne vem pa, kaj bodo prinesle spremembe, ki jih napovedujejo glede višanja praga za pavšal, verjetno bodo takrat dvignili tudi mejo pavšala za kmete?