krpan in druščina postani član

Naslov teme: ID ZA NAMENE DDV

3569  20.06.2012 - 13:54h / DDV / Avtor: 5raKp / 58 / 4

Imam novo stranko, ki je šele pričela z dejavnostjo spletne trgovine. Blago-artikle nabavlja pri Poljakih,ker so bolj ugodni, vendar ji blaga ne prodajo,če nima ID št.za DDV. Pri nas jo dobi , ko preseže tistih 10.000 eur (če jih še ni dosegla in za to tudi nima dokazil,ji durs številke ne da) ali pa če prostovoljno vstopi v sistem in postane zavezanka, kar pa ne želi,ker bi to pomenilo zanjo nižji dohodek, ki si ga v štartu ne more privoščiti.

Na Dursu so mi rekli, da naj na vlogi označi tisto rubriko,ki govori, da bo opravljala in /ali prejemala storitve znotraj Skupnosti (čeprav jih ne bo,samo blago bo nabavljala), da bo tako vsaj imela številko, ne bo pa zavezanka za DDV. Pa se zdaj sprašujem,če seveda prav razmišljam, da bo DDV  plačala ona v Sloveniji, saj ji ga Poljaki ne bodo računali, ne bo pa ga mogla uveljavljati,ker ne bo zavezanka pri nas.

Bojim se le, da bodo na Dursu potem komplicirali,ker ne bo izpolnjena rubrika storitev znotraj EU,ampak blaga.

Je imel že kdo podoben primer ali komentar glede tega?

Prav tragikomično se mi zdi, da človek ne more niti normalno začeti z dejavnostjo......

 

Hvala pa lep dan še naprej....

valat - 20.06.2012 - 14:26

Malo čudno: pri nabavi ne bi imela (stranka) zaračunanega DDV, pri izhodu ga pa ne bi zaračunala; zaradi nižjega dohodka???

 

Zdi se mi, da vaša stranka nima čisto razčiščenih pojmov o posameznih davkih (dajatvah).

 

Lep pozdrav!

muki - 20.06.2012 - 15:46

Vi imate novo stranko? Pa vam ni jasno..........saj DDV ne vpliva na višino dohodka. Če si DDV zavezanec pač plačaš račun (osnova za DDV + DDV), če pa nisi zavezanec pa plačaš pač brez DDV. Torej ....

Danja - 21.06.2012 - 10:13

Če so vaši stranki na DURS tako predlagali, naj tvega, saj sicer sploh ne more začeti z nabavo na Poljskem. Na DURS-u kasneje menda ja ne bodo komplicirali, saj bodo dobili davek, ki bi sicer ostal na Poljskem.

 

 Vaš zapis "če prostovoljno vstopi v sistem in postane zavezanka, kar pa ne želi,ker bi to pomenilo zanjo nižji dohodek, ki si ga v štartu ne more privoščiti"

 

Njen zaslužek bi bil nekoliko manjši zaradi DDV zgolj od razlike v ceni, kar pa menda ni tako tragično (in še to le v primeru, če bo artikle prodajala v maloprodaji, torej končnim kupcem). V kolikor pa bo stranka te artikle kasneje uspela izvoziti na južni trg ali v EU, pa bo kot davčna zavezanka v bistvu profitirala za cel vstopni DDV.

5raKp - 21.06.2012 - 14:22

Hvala Danja, vidim sta ste razumela bistvo in razmišljate isto kot tudi sama.

Točno tako je,kot ste zapisala,a ker zaenkrat prodaja le končnim kupcem v SLO in nima povpraševanja iz južnih trgov ali EU, noče v sistem, tudi če bi bil zaslužek samo nekoliko nižji zaradi razlike v ceni, dokler ne bo nujno potrebno.

 

Sem se pa ravnokar z davčno zmenila kot so predlagali.

 

Hvala pa lep pozdrav.