krpan in druščina postani član

Naslov teme: obresti

1939  22.03.2012 - 08:47h / DDPO / Avtor: makra / 59 / 3

D.o.o. je dala s pogodbo brezobrestni  kredit humanitarnemu društvu.

 

 Smatramo, da  se mora kredit obrestovati vsaj za potrebe ZDDPO in povečati davčno osnovo.

Glavnici v GK pa jih ne bi pripisali.

 

Prosim za vašo mnenje in pomoč. Hvala.

Matjaž K - 22.03.2012 - 09:02

Če s pogodbo obresti niso dogovorjene, je definitivno pravilno, da se v GK ne knjižijo.

 

Kar pa zadeva obračun obresti za potrebe DDPO (po priznani obrestni meri za potrebe izkazovanja t.i. davčnih prihodkov, tj. povečanja prihodkov na raven davčno priznanih) pa je vse odvisno od tega, ali gre za povezane osebe. Če d.o.o. in društvo po ZDDPO-2 nista povezani osebi (kdaj so rezidenti povezani ureja 17. člen ZDDPO-2), potem ni potrebe po povečevanju davčnih prihodkov (glede obresti med povezanimi osebami glejte 19. člen ZDDPO-2).

 

Za razjasnitev vaše dileme in morebitnih drugih dilem glede obračunavanja DDPO vas vabim k brezplačnemu ogledu vsebine www.superdavki.com, predvsem besedila ZDDPO-2 (modul Zakonodaja -> Davki -> DDPO -> ZDDPO) ter gradiva s seminarja IZDELAVA DAVČNEGA OBRAČUNA DDPO ZA leto 2011 (na praktičen način) (modul: Super plus -> Izobraževanja -> Gradiva iz izobraževanj).

 

Možnost brezplačnega dostopa do www.superdavki.com je davkoplačevalkam omogočena še do 25. marca - za aktivacijo brezplačnega uporabniškega računa kliknite oglas na desni strani "Super davki za Super ženske".

 

lp

 

Priporočam branje

vprašaj - 22.03.2012 - 10:45

Ob tem eno vprašanje:

Ker so donacije formalno in zneskovno omejene, sklepam iz zgornjega odgovora, da pa ni nobene ovire (niti glede DDPO niti DDV), če doo proda humanitarnemu društvu kakršnokoli robo po simbolični ceni ( z velikim popustom - če še velja pojasnilo, da se tudi pri 99% popustu DDV obračuna od prodajne cene????

lp

Matjaž K - 22.03.2012 - 11:29

Hmmm.. donacija okoli ovinka. Zelo dobro (v bistvu odllično) razmišljanje.

Moj odgovor:

formalno vam dam prav, pri čemer pa ima davčni organ po ZDavP-2 možnost, da v primeru prikritih pravnih poslov poslovne dogodke obravnava po njihovi gospodarski vsebini (v primeru prodaje blaga po simbolični ceni bi lahko razliko do polne cene opredelili kot donacijo; pri brezpobrestnem posojilu je stvar malo drugačna, kajti tukaj nimamo izkazanih stroškov/odhodkov, ki bi se dali prekvalificirati v donacijo, temveč prenizko izkazane prihodke, kjer pa - razen v primeru povezanih oseb - ni podlage za povečevanje prihodkov na raven davčno priznanih).

lp