krpan in druščina postani član

Naslov teme: ddv in tuja Veleposlaništva v Sloveniji

1882  20.03.2012 - 13:00h / DDV / Avtor: Bala / 135 / 1

Firma se ukvarja s posredovanjem pri oddaji stanovanj oz. poslovnih prostorov tako fizičnim kot pravnim osebam. Posredovali so pri najemu tudi za razna Veleposlaništva ki so v Sloveniji.

Ko so izdali račun za veleposlaništvo ddv-ja niso zaračunali, ker je veleposlaništvo priskrbelo potrdilo za neposredno oprostitev davka.

Sedaj pa pravijo na Veleposlaništvu, da se jim zaračuna ddv, in morajo od davčne zahtevati vračilo obračunanega ddv-ja.

Ali kdo kaj ve o tem?

Kako se to prikaže v ddv obrazcu, normalno pod 11 in 21.

 

Uredništvo - 20.03.2012 - 14:11

Na podlagi Pravilnika o pogojih in načinu oprostitve davkov za diplomatska predstavništva, konzulate, agencije in organe Evropske unije ter mednarodne organizacije v skladu z mednaronimi pogodbami, ki zavezujejo RS sta možna dva načina: neposredna oprostitev in vračilo davka. Ali eno ali drugo, rezultat je enak - DDV ni!

Vendar pazite pri opredelitvi storitve - 27. člen ZDDV-1 namreč določa, da je kraj opravljanja storitev v povezavi z nepremičninami, vključno s storitvami strokovnjakov in nepremičninskih posrednikov ... kraj, kjer nepremičnina leži.

 

V DDV-O obrazec pa se vpisuje v odvisnosti od navedene storitve - načeloma tako kot pravite, če je nepremičnina v Sloveniji, potem se vpisuje v polje 11. V polje 21 pa le, če ste od storitve obračunali DDV.

 

Več o zakonskih predpisih, pogojih za neposredno opristitev ter izpolnjevanju DDV obrazca pa lahko v času akcije "Super davki za super ženske" pridobite brezplačno na spletni strani SuperDavki.com - klik na desni veliki pomladanski zvonček.