krpan in druščina postani član

Naslov teme: prenos dejavnosti na sina

1826  16.03.2012 - 22:43h / Ostalo / Avtor: boc / 63 / 5

imam popoldanski s.p. Sin je zaključil študij in bi nadaljeval mojo dejavnost. Jaz sem izgubil redno zaposlitev in sem pred upokojitvijo, zato se bom prijavil na zavod, sin pa bi prevzel mojo dejavnost in bi imel redni s.p. Ali je možno, da sin vse prevzame brez obračuna. Samo ime oziroma nosilec se spremeni. Sin prevzame sredstva, terjatve, obveznosti, dobičke, izgube sredi leta, jaz se umaknem. Lepo prosim za vaša mnenja. Lp

FRANJA - 17.03.2012 - 00:59

Na žalost tako ne bo šlo.Vi boste morali zaključiti ,oddati vse rač.izkaze in dav.obračun,sin pa bo obstoječe stanje prevzel .

Preden se "lotite posla" , vam svetujem,da se posvetujete s strokovnjakom s tega področja.Če ste član

obrtne zbornice,bi vam tudi tam znali svetovati .Potrebno je upoštevati ZDoh-2 in ZDavP-2 in priglasiti davčno nevtralen prevzem. Odgovor je kar obsežen,zato se v podrobnosti ne bi spuščala,lahko kje "kiksnem".Pa sina aktivirajte,da prične z zbiranjem informacij.

Lp

Matjaž K - 17.03.2012 - 08:19

"Ali je možno, da sin vse prevzame brez obračuna"

Ni možno.

Vi kot prenosnik dejavnosti, z njenim prenosom zakljuite s poslovanjem => treba je narediti zaključne obračune.

Sicer se v zvezi s prenosom lahko uveljavlja t.i. posebna davčna obravnava, na podlagi katere se pridobijo določene davčne ugodnosti: beri - nižja davčna obremenitev pri prenosu (glejte 51. člen Zakona o dohodnini - ZDoh-2), vendar to ne odvezuje od dolžnosti sestavljanja obračuna ob prenehanju.

lp

Rebeka - 17.03.2012 - 08:43

Zdravo!

NE, glej pravilna odgovora zgoraj!

lp Rebeka

vk - 17.03.2012 - 21:19

1. najprej se  pri zavodu pozanimajte, če ste upravičeni do nadomestila za brezposelnost do upokojitve, glede na to, da imate odprt s.p. in ga prenašate na sina.  2. če želite nevtralni davčni prenos so v 4) odst. 51.čl. ZDoh točno navedeni pogoji za katere velja nevtralni prenos in sicer: "zaradi smrti, trajne nezmožnosti za delo

ali upokojitve v skladu z veljavnimi predpisi..."  , kolikor sem razumela pri vas še ne gre za upokojitev.

Matjaž K - 18.03.2012 - 18:28

Glede pogojev "smrt, ..." je treba biti malo bolj natančen, ker se delijo na dva sklopa:

a) prenos na drugo fizično osebo, in

b) prenos na zakonca, otroka, posvojenca ali pastorka

Pri sklopu a) je posebna davčna obravnava vezana na pogoje:

- smrti, ali

- trajna nezmožnosti za delo, ali
- upokojitev v skladu z veljavnimi predpisi,

medtem ko pri sklopu b) ni pogojev "smrt, trajna nezmožnost za delo, upokojitev v skladu z veljavnimi predpisi".

ZDoh-2

51. člen

     [...]

     (4) Ne glede na prvi do tretji odstavek tega člena, zavezanec lahko zahteva, da se za odtujitev oziroma pridobitev sredstev pri ugotavljanju davčne osnove ne šteje:
     1. prenehanje opravljanja dejavnosti zavezanca s prenosom podjetja ali dela podjetja zavezanca na (op. MatK sklop a ) drugo fizično osebo zaradi smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve v skladu z veljavnimi predpisi, (op, MatK sklop b) zakonca, otroka, posvojenca ali pastorka (v nadaljnjem besedilu: novi zasebnik) in so izpolnjen naslednji pogoji:

     [...]