krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obračun AM po okrepitvi opreme -na pomoč !!

1800  15.03.2012 - 16:25h / DDPO / Avtor: mateja / 74 / 7

Pozdravljeni,

Kako izračunam 12% amortizacijo opreme po okrepitvi, ki ni bila v celoti odpisana:

NV 1.1.2012   1000€  PV 800

Okrepitev po modelu prevrednotenja na nabavni vrednosti 300

Ali enostavno vzamem obe nabavni vrednosti skupaj ali korigiram tudi popravek

1300*12*/12= 13 mesečna AM 43/05

Matjaž K - 15.03.2012 - 17:40

Predlagam, da si od kakšne kolegice/kolega izposodite zglede knjiženj, ki jih je izdala eminentna slovenska računovodska organizacija/združenje (imena zanalašč ne uporabljam, ker jih ne bom reklamiral).

 

lp

silba - 15.03.2012 - 18:12

Dragi kolega,

zakaj pa ne bi delali reklame. Ta organizacija je pač prva, ki je izdala na papirju takšno \'literaturo\'. Po mojem poznavanju slovenskega trgu, je še nekaj drugih izdelkov, ki pa niso v takšnem obsegu in globini. Verjetno nas večina tukaj razpravljajočih od časa pogleda v njihov izdelek. Jaz si ga bom drznila poimenovati.  IKS 7-8/2010 Ponazoritve najpogostejših in bolj zapletenih poslovnih dogodkov(stran 40 in dalje).

Po mojem mnenju je izdelek dober, prav tako kot je dober vaš portal in vaši superdavki.com, ki si jih ogledujem v teh dneh s testnim geslom. Lahko si želimo še več takih strokovnih vsebin na slovenskem trgu.

Glede eminentnosti. Nihče se ne pozicionira sam, vedno so uporabniki, stranke, kolegi po stroki, ki izdelku in strokovnjakom postavijo mesto.

Zapisano z dobrim namenom.

Ker pa je to portal za odgovore, še odgovor:

  • prevrednotenje opreme je v praksi zelo redko. Ali to pomeni, da ste uporabili previsoke amortizacijske stopnje => lahko nastopi davčni problem
  • ni jasno kako ste naredili prevrednotenje (možna dva načina - omenjena )
  • v izkazu poslovnega izida ni potrebno ločevati amortizacije od izvirne nabavne vrednosti in amortizacije od prevrednotenega dela.
  • presežek iz prevrednotenja, ki je v bilanci stanja prenašate v zadržani psolovni izid v skladus SRS 1.32
  • obračunano amortizacijo od prevrednotenega dela pa v davčnem obračunu izločite iz davčno priznanih odhodkov. Zakaj? Ker dejansko nikoli niste imeli izdatka za ta del vrednosti in je to samo obračunska kategorij.
  • Kaj je rezultat prevrednotenja? V bilanci stanja takoj povečanje sredstev in kapitala, vendar v izkazu poslovnega izida slabši rezultat v prihodnjih obdobjih. Na to se pogosto pozablja. Na denarni tok pa to ne vpliva.

lp

Matjaž K - 15.03.2012 - 18:19

Reklame ne bi delali zato, ker velja, da nobeno kosilo ni zastonj, kar pa ne pomeni, da eminentni organizaciji odrekam priznanje za delo, ki so ga v preteklosti opravili.

 

Naj dodam, da rad pomagam (tako na tem forumu kot tudi poslovno pri svetovanju strankam), vendar zavezancem ne morem in ne bom delal vseh "domačih nalog".

 

lp

MR - 16.03.2012 - 09:16

Odkovor v predzadnji pikici je napačen! Glejte 15.ćlen ZDDPO

silba - 16.03.2012 - 09:35

V kolikor je v mojem odgvoru mišljena napak v izkočitvi dela amortizacije iz davčno priznanih odhodkov dopolnjujem odgovor. Je bilo nekoliko nerodno zapisano.

Amortizacija od prevrednotenega zneska se izloča iz davčnega obračuna na način, da se v postavki 11.5 POVEČA DAVČNA OSNOVA za ta znesek.

FRANJA - 16.03.2012 - 01:53

.....vendar zavezancem ne morem in ne bom delal vseh "domačih nalog".Matjaž K. se popolnoma

strinjam s tabo . Še preveč (glede na to,da je to le klepetalnica ) uporabnih strokovnih odgovorov, podkrepljenih z pojasnili  in aktualno zakonodajo nam nudiš . Hvala ti za  ves čas,ki ga porabiš za temeljito razlago na vprašanja obiskovalcev  tega foruma. Jaz bi še včasih kaj vprašala,pa me prehitiš z odgovorom.

Ne samo ti,tudi vsi strokovnjaki "hiše",ki podajajo ostale razlage (DDV,delovno-pravna zakonodaja ...itd).

Na vse kar vmes pozabim ( saj veš leta ...) , ob prebiranju odgovorov na novo obnovim.

Hvala in lp.

 

Matjaž K - 16.03.2012 - 09:50

Franja, hvala za pohvalo in za razumevanje.

 

lp