krpan in druščina postani član

Naslov teme: račun - strojni krožek

1794  15.03.2012 - 15:02h / Ostalo / Avtor: Cveta K. / 109 / 1

Spoštovani uporabniki foruma. Za vas imam vprašanje glede računov s strani strojnega krožka. Registrirani smo kot d.o.o. , ukvarjamo pa se z gozdarsko dejavnostjo. Za en posel nam je en član strojnega krožka pripravljen opraviti storitev in bi preko strojnega krožka nam izdal račun. Zanima me ali on kot član strojnega krožka sploh lahko izdaja račun pravni osebi ali ne.  Namreč strojni krožki so namenjeni medresorski pomoči in ponavadi si izdajajo račune med seboj (med fizičnimi osebami), ne vem pa ali ga lahko sprejmemo tudi mi kot pravna oseba.  Glede tega sem se že pozanimala na več vratih, vendar sem dobila toliko različnih odgovorov (eni pravijo, da ni ovir, drugi pravijo, da nam ne sme izdati računa pravni osebi), da ne vem več kateri odgovor je pravilen. Ne vem več niti kam bi se lahko obrnila po pravi odgovor.

Lepo vas prosim, če ima kdo izkušnje s tem, če mi pove kaj je pravilno oziroma kam bi se lahko obrnila po nasvet.

lp, Cveta

Matjaž K - 15.03.2012 - 18:31

Področja strojnih krožkov ne poznam kaj dosti, zato moje mnenje jemljite z rezervo.

 

Berem v pojasnilu DURS št. 4210-109/2010-2, 28. 7. 2011 - DELOVANJE STROJNIH KROŽKOV IN OPROSTITEV PO 26. ČLENU ZDOH-2:

 

"Kmetijska gospodarstva so v skladu s 3. členom ZKme-1 organizacijsko in poslovno zaokrožene gospodarske celote, ki obsegajo eno ali več proizvodnih enot in se ukvarjajo s kmetijsko oziroma gozdarsko dejavnostjo. Organizirana pa so v eno izmed naslednji oblik:

- pravna oseba;

- samostojni podjetnik posameznik (v nadaljevanju s.p.);

- kmetija, ki ni pravna oseba ali s.p., pri čemer se za kmetijo šteje tudi čebelar, ki ni s.p.;

- društvo, kadar opravlja kmetijsko dejavnost v skladu s predpisi, ki urejajo delovanje društev;

- izobraževalna ustanova, ki se ukvarja tudi s kmetijsko dejavnostjo;

- agrarna ali pašna skupnost.

 

Iz navedenega izhaja, da so člani strojnih krožkov lahko poleg fizičnih oseb tudi pravne osebe, ki se ukvarjajo s kmetijsko oziroma gozdarsko dejavnostjo in so registrirane v registru kmetijskih gospodarstev."


Glede na navedeno in kot jaz to razumem ni ovir, da strojni krožek pravni osebi opravi storitev-izda račun, vendar mora pravna oseba biti član strojnega krožka (tj. pravna oseba se ukvarjajo s kmetijsko oziroma gozdarsko dejavnostjo in je registrirana v registru kmetijskih gospodarstev).

 

lp