krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izguba S.P. verjetno lahko zniža razred za plačilo prispevkov

1784  15.03.2012 - 10:15h / Ostalo / Avtor: S.P. / 51 / 1

Dosegel sem izgubo iz poslovanja. Če je zadosti velika, verjetno to pomeni tudi padec v nižji razred za plačilo prispevkov?

Matjaž K - 15.03.2012 - 10:47

Ugotovitev, da bo zaradi izgube zavarovalna osnova načeloma drži, pri čemer pa bi za potrditev te ugotovitve bilo treba vedeti, kakšna je vaša trenutna zavarovalna osnova in koliko znašajo vaši obračunani prispevki za leto 2011 (glejte zaključno navedena primera).

 

Več od določanju zavarovalne osnove je možno prebrati na http://www.superdavki.com v Pravilniku o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove (ta se nahaja v modulu ZAKONODAJA -> Delo in prispevki -> Socialni prispevki in dajatve -> Podzakonski akti - ZPIZ). Ker ste davkoplačevalec (moški) vam navedena vsebina žal ni dostopna brezplačno, kot imajo to možnost davkoplačevalke v okviru akcije "Super davki za Super ženske" (glejte banner na desni strani). No ja, mogoče pa boste našli kakšno davkoplačevalko, ki bi izkoristila to akcijo in vam nato "servirala" navedeni predpis in obilico drugih koristnih informacij s področja dajatev (npr. pojasnila DURS, mnenja davčnih strokovnjakov).

 

In da se na kratko še dotaknem določb Pravilnika.

 

V primeru ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem dejanskih odhodkov, se zavarovalna osnova ugotovi po pravilih 4. člena PRavilnika. Temeljno pravilo je:

 

davčni dobiček (zap. 9 obr. DOHDEJ) + obračunani prisispevki

 

V primeru davčne izgube se šteje, da je davčni dobiček 0 (nič), kar pa pomeni, da se zavarovalna osnova v takšnem primeru ugotovi na način: 0 + obračunani prispevki.

 

Ali bo v primeru davčne izgube nova zavarovalna osnova dejansko nižja od predhodne je torej odvisno od višine obračunanih prispevkov. Dva primera:

 

1. če je "stara" zavarovalna osnova bila minimalna plača, potem bo nova zavarovalna osnova tudi minimalna plača (seštevek 0 + prispevki v 2011 od minimalne plače "padejo" v prvi razred zavarovalne lestvice).

 

2. če je "stara" zavarovalna osnova bila iz najvišjega razreda, potem nova zavarovalna osnova ne bo minimalna plača (seštevek 0 + prispevki v 2011 od minimalne plače namreč ne bo "padla" v prvi razred zavarovalne lestvice).

 

lp