krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obračun plače

1776  15.03.2012 - 08:16h / Ostalo / Avtor: Mojca / 80 / 2

V mesecu februarju delavec zaradi nizkih temperatur ni delal cel mesec - gradbena dejavnost. Delodajalec bi mu izplačal plačo za delo, ko je dejansko delal. V tem primeru je plača nižja od minimalne plače. Kako naj to obračunam? Je to neplačan dopust? Imam težavo, ker imam tudi mesečno kvoto ur prenizko. 

Opa Zovalec - 15.03.2012 - 11:23

Delodajalec je delavcu dolžan zagotoviti delo. Če ne, ni to stvar delavca, ampak delodajalca. Delavec mora vseeno dobiti plačo v skladu s pogodbo o zaposlitvi, kjer je le-ta izražena v EUR/mesec!

 

Imate pa veliko možnosti zadevo urediti v prihodnosti. Ena od primernih je zagotovo neenakomerna prerazporeditev delovnega časa. Ko ni dela, delavec ne dela, plačo pa dobi. Ko delo je, pa dela več in oddela manjkajoče ure in ne dobi nič večje plače, razen če v povprečju ni delal več, kot znaša redni delovni čas. Pa tudi tako pridelane ure se lahko "skladiščijo" za čas, ko dela ne bo...

 

Opisano na kratko in "po domače", konkretno pa zadeve poglejte v ZDR in KP, ki velja za vas.

SuperDavki.com - 15.03.2012 - 12:22

Seveda boste odgovor iskali v veljavnem ZDR in pripadajoči KP, ki velja za vas (morda je "prava" 05.0 KP gradbenih dejavnosti).

 

Vse omenjene predpise (čistopis zdaj veljavnega ZDR in KP) najdete tudi na www.SuperDavki.com.

 

Opomnik:

Vsem ženskam (glejte banner desno) dodajamo ob 2 marčevskih praznikih "še tretjega" - tj. dostop po SUPER članstvu do www.SuperDavki.com za obdobje do 01.05.2012.