krpan in druščina postani član

Naslov teme: popoldanec tabela 6

1762  14.03.2012 - 12:36h / DDPO / Avtor: Jasna / 69 / 2

Popoldanec s.p. vodi knjigovodstvo po sistemu enostavnega knjigovodstva.

V 2010 niso poročali o davčni izgubi v tabeli 6.

Ali lahko letos oddam tabelo 6 in izpolnim podatke še za 2010 ( vrstivca N-1)  ali pa je trajno izgubil pravico pokrivati davčno izgubo ?  Kakšni so vaši komentarji ?

Hvala lepa.

Prva Brina - 14.03.2012 - 14:00

Mi smo v lanskem letu podoben primer rešili v dogovoru z referentko na DURS v dveh fazah:

- najprej smo popravili davčni obračun za eno leto nazaj ( v vašem primeru za leto 2010) - možnost po ZDavP je eno leto po oddaji, ne vem pa na pamet kateri člen

- nato pa oddali davčni obračun za tekoče leto ( v vašem primeru za leto 2011)

Lp

Matjaž K - 14.03.2012 - 18:02

Odgovor na vaše vprašanje se nahaja v Pravilniku o obrazcu za davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti -> Priloga 6 - Podatki v zvezi s pokrivanjem davčne izgube -> metodologija za izpolnjevanje ter Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2) 53. člen.

 

Navedena predpisa lahko v času akcije v času akcije »Super Davki za Super Ženske« (glejte banner na desni strani) na www.superdavki.com najdete brezplačno v modulu ZAKONODAJA -> Davki -> Davčni postopek in davčna služba (ZDavP-2 v razdelu ZDavP-2, Pravilnik pa v razdelku Podzakonski akti ZDavP-2).

 

Sicer pa je s strani Prva Brina opisan način rešitve - dogovora z refrentko DURS OK (primeren, ustrezen), v delu ki se nanaša na popravek obračuna za 2010 pa se bo najverjetneje treba referentu DURS malo "podobrikati" 

 

Dejstvo je, da se po Pravilniku o DOHDEJ obrazec 6 izpolni v naslednjih primerih:

- če ima zavezanec vpisan podatek pod zap. št. 15.2 obrazca Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti,   ali

- če ima nepokrito davčno izgubo iz preteklih davčnih obdobij, ali

- če ima davčno izgubo v davčnem obdobju, za katero se predlaga obračun (podatek pod zap. št. 14 obračuna).

 

ZDavP-2 daje različne možnosti (intitute) naknadnih predložitev ali popravkov obračunov, vendar v vašem primeru za nobenega niso izpolnjeni pogoji.

 

52. člen (predložitev davčnega obračuna po izteku predpisanega roka) ZDavP-2 ne pride v poštev, saj je obračun za 2010 bil predložen.

 

53. člen (popravljanje pomanjkljivosti oziroma pomot v davčnem obračunu) ZDavP-2 je glede na okoliščine edini primeren, vendar je predložitev davčnega obračuna po tem členu možna samo v roku 30 dni po predložitvi prvotnega davčnega obračuna - DOHDEJ za 2010 pa je bil predložen več kot pred 30 dnevi.

 

Tudi za 54. člen (popravljanje davčnega obračuna, če je davčna obveznost izkazana previsoko) in 55. člen (predložitev davčnega obračuna na podlagi samoprijave) ZDavP-2 ne prideta v poštev, kajti v 2010 davčne obveznosti niste izkazali previsoko, prav tako pa ni podan aokoliščina, ki bi upravičevala samorpijavo (nepredložen obračun ali predložen obračun s prenizko izkazano davčno osnovo).

 

Kot že napisano: mogoče pa bi se glede predložitve novega obračuna za 2010 (tj. takega, ki bo vseboval prilogo 6) dalo kaj "zmeniti" z refrentom DURS.

 

lp