krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poslovodenje

1758  14.03.2012 - 11:16h / Ostalo / Avtor: Tilen / 49 / 2

Poslovodja in družba sta sklenila dogovor, da prispevke plača družba, torej zmanjšujejo neto nakazilo (nagrado). Zanima me, kako je s plačilom dohodnine, če se nagrada neizplača isti dna kot prispevki. Kdaj dejansko nastane obveznost za plačilo dohodnine?

 

Hvala in lep dan.

Mica Repica - 14.03.2012 - 12:50

Obveznost za dohodnino nastane z dnem izplačila neto nagrade. Oddati morate tudi REK obrazec.

Matjaž K - 14.03.2012 - 18:15

Glede plačila akontacije dohodnine in predložitve REK-1 ima Milica Repica prav (očitno je izkoristila možnostaktiviranja brezplačnega uporabniškega računa na povezavi v okviru akcije "SUper Davki za Super Ženske" - mogoče pa poznate kakšno "deklino", ki bi izkoristila to možnost in vam stregla s svežimi davčnimi informacijami ).

 

lp

 

p.s.

Če bi se "u nulo" spustili v analizo vašega primera, bi teoretično lahko nastal (manjši) davčni problem.

 

Kadar družba prispevke po OSPVL plača par (ali več) dni pred pred izplačilom pogodbe o poslovodenju (tj. v bistvu poslovodji "založi" denarna sredstva), ob izplačilu katere od neto odtegne plačane prispevke po OPSVL, gre v bistvu za brezobrestno kratkoročno posojilo (brezobrestni premostitveni kredit).

 

Posojila zaposlenim brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne (za potrebe obdavčitve z dohodnino so povezane osebe opredeljene v ZDoh-2! - glejte 16. člen) so boniteta, v primeru brezobrestnih (ali z obrestmi nižje od tržne) posojil družbenikom z več kot 25% deležem pa se ta obrestni prihranek potencialno lahko obdavči tudi kot dividenda v obliki prikritega izplačila dobička.

 

Vse navedeno  najdete v v ZDoh-2 (varianta: boniteta zaposlenim 39. člen; dividenda kot prikrito izplačilo dobička: 90. člen) med drugim tudi na superdavki.com, kjer je na temo bonitet in prikritih izplačil dobičkov družbenikom oz. dajanja posojil družbenikov mogoče najti tudi različna mnenja davčnih strokovnjakov, pojasnil DURS ter posebnik tematskih številk E-Super časnika.