krpan in druščina postani član

Naslov teme: razkladanje blaga pri pridobitvi iz EU in izdani račun

1753  14.03.2012 - 08:03h / DDV / Avtor: Mici / 117 / 1

Pozdravljeni,

 

Smo zavezanec za DDV (d.o.o.) in smo "pridobili" blago iz Italije. Italijan nam je ločeno (poleg blaga-8,5%) zaračunal paleto in nakladanje blaga.

- Kako naj knjižim in obračunam DDV? Ali naredim samoobdavčitev po dveh stopnjah 20% in 8,5% ali kako drugače?

 

To blago bomo v celoti zaračunali naprej (znanemu kupcu). Zato mu bomo tudi zaračunali nakladanje blaga.

- Kako naj naredim izdani račun - blago je 8,5%,

kaj pa nakladanje in paleta - ali je to 20% DDV ali je neobdavčeno??

 

Prosim za pomoč. Prvič imam ta primer.

 

Že vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za pomoč.

Uredništvo - 14.03.2012 - 08:20

V vsakem primeru posebej je potrebno upoštevati okoliščine, da bi se ugotovilo, ali transakcija obsega skupek elementov in dejanj, ki predstavlja dve ali več ločenih transakcij ali pa gre za enotno opravljeno transakcijo.

V vašem primeru je glavni element transakcije dobava blaga, pri čemer poleg dobave blaga prodajalec zaračuna še paleto ter storitev nakladanja blaga. Brez dobave blaga tudi storitev nakladanja in stroški palete nebi nastali, zato lahko govorimo, da je bila opravljena enotna (enovita) transakcija, kjer pomožni elementi transakcije podležejo obdavčitvi glavne transakcije, tj. dobava blaga (oz. pridobitev blaga).

 

V času akcije "Super Davki za Super Ženske" je predstavnicam nežnejšega spola dana možnost brezplačnega dostopa do najpopolnejše podatkovne baze www.SuperDavki.com - potrebno je le izpolniti registracijski obrazec (dosegljiv ob kliku na veliki pomladanski zvonček desno - banner).

Po pridobitvi uporabniških podatkov glejte sodbo EU - Levob, na voljo pa so tudi mnoga pojasnila strokovnjaka - uporabite iskalnik.