krpan in druščina postani član

Naslov teme: AM, DDV

1750  13.03.2012 - 22:24h / DDV / Avtor: Ksenija / 58 / 3

Gradimo poslovni objekt, dela gredo h koncu.Del prostorov je končanih in smo jih dali v najem. Kako obračunamo amortizacijo v tem primeru, glede na to, da objekt kot celota še nima uporabnega dovoljenja? Kako ste določili

amortizacijske stopnje, ima že kdo prakso s tem? DDV smo si za celotno nepremičnino odbijali. Kdaj in od katere osnove delamo popravek ddv? V nobeni literaturi nisem dobila konkretnega primera - samo šolski enostavni primeri. Eno je če nepremičnino kupiš, imaš le nekaj faktur; če pa sam gradiš pa je tega morje. V Iksu - (tako sem razumela) delaš popravek glede na celotno vrednost objekta (kadar je končan?)- lahko kdo to komentira.

Uredništvo - 14.03.2012 - 07:39

Glede DDV - kdaj delate popravek DDV? če boste nepremičnino uporabili za transakcije, pri katerih nimate pravice do odbitka DDV oz. jo boste po preteku dveh let od prve uporabe / vselitve prodali (in pri obeh primerih ni bilo podpisane izjave, da bo transakcija obdavčena z DDV).

 

V kolikor ste že ob izgradnji vedeli, da boste dali nepremičnino v najem, ki je oproščena plačila DDV brez pravice do odbitka DDV (izjave pa niste podpisali), potem si tudi DDV nebi smeli odbijati.

 

Od katere osnove? Pomembna je višina odbitka, ki ste ga za to nepremičnino uveljavili. Recimo ob izgradnji je višina odbitka znašala 100.000 eur. Izračun 100.000 / (20x365)=13,70 eur/dan (pomeni, da znaša popravek odbitka 13,70 eur na dan. Nadaljnji izračun imate zelo lepo opisan v knjigi DDVpoznavalec.

 

V kolikor bi dogradili nepremičnino po izgradnji in bi si v celoti odbijali DDV tudi od te investicije, potem se za vsak posamezni del nepremičnine (nadgradnje, dozidave itd.) vrši popravek odbitka DDV.

 

Več v pojasnilih strokovnjaka na www.SuperDavki.com, kjer imate predstavnice nežnejšega spola možnost brezplačnega dostopa do omenjene spletne strani - le klik na veliki pomladanski zvonček na desni strani (banner) ter izpolnitev registracijskega obrazca. Vabljeni!

Ksenija - 14.03.2012 - 12:04

Hvala za odgovor, vendar je še vedno dvom ali je ta popravek ddv-ja od vsakega računa posebej do konca obdobja popravka ali vsota vseh računov do začetka oddajanja v najem in potem popravek do konca obdobja popravka. To ni bilo pricizirano še na nobenem seminarju.

novinc - 14.03.2012 - 09:52

Popravek po mojem delate samo v % deleža tistih prostorov, ki ga boste oddajali brez DDV.

AM začnete obračunavati ne glede na uporabno dovoljenje - če ste že oddali v najem, je očitno že usposobljeno za uporabo.