krpan in druščina postani član

Naslov teme: Uporaba in najem

1741  13.03.2012 - 14:54h / DDV / Avtor: ManjaB / 116 / 1

Prosim, za pomoč. Po trgovskih centrih oddajamo prostor za stojnice davčnim zavezancem in fizičnim osebam. Najemniki vzamejo prostor s stojnico 1x do 2x na teden po 8h. Ali se šteje kot uporaba prostora in obračunam 20% DDV ali pa kot najem prostora po 2. odst. 44. člena ZDDV oproščen DDV? Ali lahko z davčnimi zavezanci podpišem izjavo po 45. členu ZDDV - če gre za najem?

Uredništvo - 13.03.2012 - 21:20

Glejte določilo 73. člena PZDDV.

 

73. člen  PZDDV

(Najem oziroma zakup nepremičnin)

(1) Najem oziroma zakup nepremičnin iz 2. točke 44. člena ZDDV-1 pomeni dajanje nepremičnin v najem oziroma zakup. Vključuje tudi dajanje nepremičnin v podnajem.

(2) Temeljna značilnost pogodbe o najemu oziroma zakupu nepremičnin (vključno s podnajemom) za namene uporabe 2. točke 44. člena ZDDV-1 je, da je najemniku oziroma zakupniku za dogovorjeno obdobje (za plačilo) dana pravica neovirano zasedati točno določeno nepremičnino ali njen del, kot da bi bil njen lastnik, in da iz te pravice izključi vsako drugo osebo.

(3)Če storitev nima značilnosti najema oziroma zakupa nepremičnin iz drugega odstavka tega člena, je pa povezana z uporabo oziroma koriščenjem nepremičnine, pri čemer to predstavlja njen postranski oziroma spremljajoči del (na primer: uporaba športnih objektov, rezervacija mize v restavraciji, postavitev prodajnega avtomata znotraj nepremi čnine, uporaba WC ...), je obdavčitev take storitve odvisna od

vsebine storitve.

 

Do navedene zakonodaje in še več lahko pridete popolnoma brezplačno - do 1.5.2012 lahko dostopate do vseh dokumentov, danih na SuperDavkih. Potrebna je le predhodna registracija. Pred iztekom članstva vas povabimo k pristopu k polnemu članstuv, pri čemer boste lahko izbirali tudi darilo!